Craite sau Tagetes – Flori de gradina

Familia Compositae

Genul Tagetes include circa 50 specii originare din America tropicală. Dintre acestea, cele mai cultivate ca plante anuale sunt speciile: Tagetes erecta L., Tagetes patula L. şi Tagetes tenuifolia Cav. (syn. T. signata Bart.). – crăiţe, ochişele, vâzdoage.
 Tagetes erecta. Tulpina, înaltă de 80–100 cm, este mult ramificată în partea superioară şi prezintă striaţiuni longitudinale pronunţate. Frunzele sunt penat–sectate, cu lobii eliptici sau lanceolaţi, întregi sau cu marginea dinţată. Florile sunt grupate în capitule solitare foarte mari, simple sau involte, în care florile tubuloase fie lipsesc fie sunt foarte mici; înfloresc din iunie până toamna târziu.
Tagetes patula. Planta are o înălţime de 50–60 cm, cu tulpina puternic ramificată de la bază şi colorată în verde închis cu nuanţe violet sau brun. Frunzele sunt alterne, penat–sectate, cu lobii lanceolaţi sau lineari. Florile sunt dispuse în capitule solitare simple sau involte, cu diametrul de până la 5 cm, alcătuite din flori tubuloase galbene sau oranj şi un număr variabil de flori ligulate; înfloresc din iunie până toamna târziu.
Tagetes tenuifolia. Planta are înălţimea de 20–25 cm şi este foarte puternic ramificată de la bază, formând o tufă deasă, compactă. Frunzele sunt mici, penat–sectate, cu lacinii aproape lineare şi puternic dinţate. Florile sunt grupate în calatidii mici, numeroase, alcătuite din flori tubuloase galbene şi 5 flori ligulate, galbene sau portocalii cu o pată închisă la bază; înfloresc din iunie până toamna târziu.
Deşi sunt plante puţin pretenţioase crăiţele cresc şi înfloresc frumos pe soluri mijlocii, fertile, însorite, umede. Tolerează bine şi semiumbra.
Înmulţirea şi cultura. Speciile de Tagetes se înmulţesc prin seminţe. Semănatul se face în lădiţe în sere sau în solarii, în cursul lunii martie. Temperatura oprimă pentru germinaţia seminţelor este 18 °C, plantele răsar în 7–10 zile de la semănat.
Răsadurile se repică o singură dată în faza de 2–3 frunze adevărate (la 2–3 săptămâni de la răsărire), în lădiţe sau în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm. Repicatul direct în ghivece sau plăci alveolare asigură o creştere mai rapidă a răsadurilor şi devansarea considerabilă a înfloririi. Plantarea răsadurilor la locul de decor se face în luna mai, după ce a trecut pericolul brumelor târzii, la distanţele de 25–30 cm pentru soiurile pitice, 35–40 cm pentru soiurile medii şi 50–60 cm pentru soiurile înalte. Mai rar, crăiţele se pot semăna şi direct la locul de cultură, în a doua jumătate a lunii aprilie, folosind aceleaşi distanţe ca şi în cazul răsadurilor. După răsărire plantele se vor rări la distanţele corespunzătoare.

Publicat 27.03 .2012

Bibliografie 

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

Comments are closed.