Coreopsis – Coreopsis auriculata – Culori deosebite, plante uşor de îngrijit.

Importate din America , sunt plante ideale pentru a crea borduri şi ronduri de flori, sau chiar de le cultiva în ghiveci pe terase sau balcon, sunt plante rezistente la poluarea urbană şi destul de rezistente la frig.

În secolul XVIII au fost aduse în Europa din America  pentru producerea de flori tăiate, specia perenă Coreopsis auriculata cu elegante flori galbene a fost purtătorul standard al unui mic grup de plante erbacee ce erau foarte apreciate pentru uşurinţa cultivării şi regulile de întreţinere minime, cât şi pentru valoarea lor decorativă. Originare din ambele continente americane cât şi din insulele din Pacific, chiar din Africa tropicală, sunt circa 115  specii al genului Coreopsis. Aparţin familiei Compositeae, forma florii cu petale ligulate radiale amintesc de frumoasele margarete.


Coreopsis nu sunt  flori de mare precocitate, acesta fiind  unul din motivele pemtru care nu sunt folosite pe scară largă la renovarea grădinii, însă sunt cazuri când le găsim în grădină atunci când multe alte specii sunt deja epuizate. Coreopsis sunt indicate pentru formarea de borduri unde speciile de talie mică, circa 25 de cm, pot să reprezinte primul element al compoziţiei, sau speciile de talie clasică , circa 50 – 60 de cm, pot să formeze al doilea element sau elementul intermediar al compoziţiei. O altă folosire este de a crea ronduri mixte, ce înflorec începând cu luna iunie până în lunile de toamnă, pot fi asociate cu rudbeckia, heliopsis, helianthus, aster, echinacea şi gramineele ornamentale.Nu în cele din urmă mai pot fi utilizate pentru a aduce o pată de culoare pe terenurile dificile,  sau pentru a „ întrerupe „  verdele gazonului cu o frontieră du culori vii. Speciile de culoare galbenă , cele mai răspândite de fapt, sunt perfect pentru a contrasta cu plantele ce au flori de culoare roşie, spre exemplu Gaillardia x grandiflora „ Burgunder”, ori cele portocalii cum sunt Tagetesul de exemplu. Mai pot fi folosite pentru a introduce o culoare nouă într-o compoziţie alături de impatiens ori ca flori tăiate.

Caracteristica acestor flori este o foarte bună rezistenţă la fum, praf şi gazele de eşapament. Din acest motiv sunt indicate nu doar pentru grădini urbane , ci şi pentru borduri stradale de circulaţie mare, în vecinătatea semafoarelor de exemplu, unde intensitatea gazelor de eşapament este foarte mare.

Pentru iubitorii de flori ce nu posedă grădini , coreopsis poate fi cultivat şi la ghiveci. Trebuie ţinut seama de faptul că exemplarele viguroase cresc foarte bine în vase mari, de minim 22 cm diametru şi înălţimea de circa 26 de cm. În acest mod îi asigurăm în mod corect o rezervă de pământ pentru toată perioada de vegetaţie a anului. O rezervă de pământ va garanta o bună capacitate de reţinere a apei şi va asigura o crectă umiditate între udări. Nu expuneţi vasul direct în soarele puternic al verii, pentru că va creşte temperatura internă a substratului de pământ cauzând fierberea rădăcinilor.

Cele mai frumoase specii


Coreopsis grandiflora

Este cea mai răspândită specie, originară din sudul Statelor Unite ale Americii, o specie cu adevărat viguroasă. Rozeta bazală ce porneşte din mica tufă a plantei este foarte densă, formată din frunze lanceolate şi liniare de culoare verde clar. Florile sunt purtate sus în înălţime pe tulpinile florale funcţie de de diversitatea varietăţilor : 50 cm pentru varietatea „ Early sunrise” de culoare galbenă, 40 de cm pentru varietatea bicoloră şi foarte viguroasă „ Sonnenkind „. Florile largi, de circa 6- 8 cm cm diametru, pot fi simple, duble sau semiduble, de culori galbene , sau galbene si un disc mai închis în centrul florii, portocalii, sau roşii.

Coreopsis verticilata

Originară tot din Statele Unite, o specie longevivă , tot sub formă de tufă, cu frunze profund divizate reunite in verticili.Florile foarte numeroase se diferenţiază de cele ale speciei grandiflora , sunt mai asemănătoare cu cele de helianthus anuus ( floarea soarelui).

Coreopsis pubescens

Cu varietatea „ Sunshine superman „ , o specie foarte rezistentă la frigul de peste iarnă, cu flori ligulate, este foarte aprerciată pentru rezistenţa la secetă şi rusticitatea sa.

Coreopsis Limerock

Seria Limerock este obţinută din hibridizarea diferitelor specii. Sunt plante sensibile la frig, nu supravieţuiesc sub 4 grade celsius, chiar dacă sunt plantate într-un vas în loc luminos şi ferit de curenţi de aer, temperatura rămâne un factor discriminant. Sunt considerate plante perene, sunt de provenientă din zonele de sud cu climă blândă, şi utilizate în cultură ca flori anuale cu înflorire din iunie până în luna octombrie. Au înălţimea de circa 60 de cm, şi se plantează direct în soare. Cultivarul „ Dream „ sau „ Sweet dreams „ sunt de culori roşu , petale fastigiate.

Cultivatorii de flori la ghiveci din ţara noastră au în ofertă două specii de coreopsis : Coreopsis grandiflora şi Coreopsis verticillata Zagreb, ambele sunt produse sub licenţa  Syngenta Flowers şi sunt comercializate de distribuitorii autorizaţi.

Expunere

Poziţia ideală pentru speciile cele mai cultivate de coreopsis este direct în soare, în zonele cele mai luminate din grădina dvs. Dacă le plantaţi în borduri alături de alte erbacee, este recomandat să le plantaţi la partea externă a bordurii pentru a nu fi umbrite sau dominate excesiv. Plantele chiar dacă sunt parţial umbrite cresc mai lent decât celelalte, înfloresc mai târziu decât cele bine expuse şi au o înflorire mai sărăcăcioasă. Pentru a susţine o bună înflorire pe timpul verii este bine să le udaţi în fiecare zi, cu generozitate, doar în condiţia când aveţi un teren bine drenat, să nu stagneze apa. Terenurile grele si argiloase bineînţeles că veţi uda mai cu milă pentru a nu stagna apa. Substratul de pământ preferat de coreopsis este cel bine drenat, lejer, bogat în nisip, de fertilitate medie. Pe timpul verii pentru a ajuta o înflorire abundentă fertilizaţi o dată pe săptămână, chiar până spre toamnă, cu un îngrăşământ lichid diluat în apa de udare. Speciile perene de coreopsis sunt plante rezistente la canicula verii însă în cazuri de carenţă hidrică va scădea producţia de flori.

Întreţinerea este relativ simplă , singura operaţie este îndepărtarea florilor ofilite pentru a menţine plantele tinere şi a favoriza o înflorire îndelungată.  La jumătatea toamnei, când temperaturile sunt sub 10 grade celsius puteţi tăia tufele la circa 4 cm  înălţime. Dacă veţi proteja tufele cu acoperirea lor pe timpul iernii, atunci cu siguranţă în primăvară veţi avea din nou în grădină coreopsis. Seria grandiflora rezistă chiar şi la – 20 de grade celsius pe timpul iernii dacă le acoperiţii.

Înmulţire

Coreopsis este relativ uşor de reprodus, prin seminţe în luna aprilie ar fi una din metode. Coreopsis este o plantă cu creştere rapidă, aşa că veţi avea flori din primul an. Dacă semănaţi direct în pământul din grădină atunci semănaţi în luna aprilie, dacă aveţi posibilitatea de a semăna într-un spaţiu protejat atunci puteţi din luna martie. În zonele montane ale ţării noastre unde primăvara întârzie , semănaţi spre mijlocul lunii mai, fiind posibil în primul an să nu aveţi flori, sau să aveţi flori mici. O atenţie sporită trebuie să acordaţi atunci când smulgeţi buruienile de prin grădină, să nu confundaţi plantele de coreopsis neînflorite cu buruienile clasice şi să smulgeţi cu totul, au fost cazuri când fără intenţie s-a întâmplat şi acest lucru.Distanţa de plantare este de 20 cm pe rând la varietăţile pitice şi 40 de cm la cele standard.

O altă metodă de înmulţire este prin divizarea tufei, operaţie ce se poate efectua primăvara. Recomandăm ca acest lucru să se efectueze la plantele care au un minim de 3 ani ca vârstă, în primii ani nu se înmulţesc prin această metodă. Primăvara se extrage tufa din sol, se divide cu mâna în 2, sau 3 tufe mai mici şi se plantează imediat.

O altă metodă de înmulţire este prin butăşire, primăvara se pot preleva butaşi din ramurile laterale , după care pot fi puşi la înrădăcinat în amestec de turbă şi nisip.

 

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 02.08.2011

 

Comments are closed.