Convolvulus – Zorele

Familia Convolvulaceae
Genul Convolvulus cuprinde circa 150 specii originare din zonele temperate si subtropicale ale globului. Dintre acestea importantã decorativã prezintã doar specia anualã Convolvulus tricolor L. (syn. C. versicolor Salisb.) – zorele pitice.
Planta este pãroasã si de talie micã (20–40 cm), puternic ramificatã de la bazã, cu lãstarii târâtori, garnisiti cu frunze sesile, ovat–lanceolate. Florile sunt solitare, numeroase, infundibuliforme si se formeazã la subsoara frunzelor, fiind colorate în albastru spre vârf, alb la mijloc si galben la bazã. Existã si soiuri cu florile colorate integral în alb, roz, rosu, albastru sau violet.
Înflorirea are loc din iunie pânã în septembrie.
Preferã solurile calcaroase, fertile, umede, însorite.
Înmultirea si cultura. Se înmulteste prin seminte semãnate direct la locul de culturã, în aprilie, în cuiburi sau rânduri distantate la 20–30 cm. Temperatura optimã pentru germinatia semintelor este 15–18 °C, plantele rãsar în 14–20 zile de la semãnat. Dupã rãsãrire se face rãrirea plantelor pe rând la 20–30 cm iar dacã semãnatul s-a fãcut în cuiburi se lasã o singurã plantã la cuib. Se aplicã lucrãrile generale de îngrijire.

Datorita usurintei cu care se inmulteste , exista un numar relativ mare de soiuri inregistrate. Deoarece diferentele sunt cateodata minore, uneori chiar si expertii confunda un soi cu altul. In Japonia exista o veche traditie in cultivarea zorelelor, in ultimii ani producandu-se soiuri foarte spectaculoase prin genetica moderna. Cea mai cunoscuta varietate este “Mount Fuji” care prezinta 6 sau mai multe dungi colorate late, dispuse radial in jurul unui centru de culoare, pe fond alb, asemanator soarelui.

Varietati si cultivaruri:

Cardinal Climber -Ipomoea quamoclit . Inflorescenta rosie, in forma de stea cu 5 colturi, cca. 2 cm, cu frunze pinate.
White star – Ipomoea quamoclit . Inflorescenta alba, in forma de stea cu 5 colturi, cca. 2 cm, cu frunze pinate.
Scarlet Climber  – Ipomoea hederifolia . Inflorescenta rosie, in forma de pentagon, cca. 2 cm. Florile sin mult mai rar distribuite decit la purpurea.
Beach Morining Glory – Zoreaua de nisip – Ipomoea Violaceea . Inflorescenta albastru ceruleum, mai mare ca la celelalte, alb in mijloc. Rezistenta la sol nisipos si atmosfera salina. Se deschide numai noaptea. Deseori confundata cu Ipomoea Tricolor.
Zoreaua japoneza – Ipomoea nil . Originara din Asia, inflorescenta rosie sau albastra, nativ prezinta o dunga subtire alba pe marginea corolei. Sta la baza majoritatii hibrizilor japonezi.
Zoreaua Indiana – Ipomoea Acuminata . Originala din sudul asiei-pacific. Inflorescente mari, uneori cu colturi proeminente, sugerind o stea – roz, bleu sau cu dungi colorate. Sensibile la temperature scazute, mai putin prolifica decit purpurea.
Zorele galbene – Ipomoea lutea . Inflorescenta galbena, mai mica decit cea a pupurea. Infloreste toata ziua.

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://www.houseplantsguru.com

Inregistrare domenii .ro
Corturi evenimente
Corturi Evenimente
Comenzi Mobila | Saltele | Electrocasnice | Articole de unica folosinta
Suplimente


Jocuri
imobiliare
electrician
Smartdirectory – promovare gratis
Webspider Director
Director web
Mabila, Mobilier

seo
Tigla Metalica

Director Web Gratuit Optimizat

Domenii .RO
Director Gratuit

Comments are closed.