Cineraria – Cineraria hybrida – Cineraria senecio – o plantă anuală colorată şi economică – Cultivare , sfaturi utile, înmulţire.

Cineraria florilor – Cineraria Hybrida – Cineraria senecio – o plantă ce aparţine genului Senecio din familia Compositae – Asteraceae, deseori este confundată cu Cineraria marittima, ce aparţine aceleaşi familii dar este o plantă perenă cu frunze argintii, ce este folosită mai mult pentru borduri de exterior.

 


Cineraria hybrida, este o plantă anuală apreciată pentru precocitatea florilor sale, ce apar odată cu venirea primăverii, economică ca şi preţ, uşor de cultivat şi îngrijit, iar dacă respectaţi anumite reguli vă puteţi bucura de o înflorire impozantă. De multe ori este confundată cu Cineraria marittima , din aceeaşi familie dar o floare cu frunze argintii decorativă prin frunze.

Cineraria hybrida este o plantă clasică , ce acoperă astăzi o gamă largă de culori, majoritatea sub aspect de margarete, sau crizanteme, flori de un real succes. Pentru amenajări, cineraria hybrida se pretează la banchize mari de culoare în gazon, sau se pot forma  adevărate covoare colorate de flori bătute, în general se pot folosi la compoziţiile de primăvară. De recomandat la momentul cumpărării , să fiţi atenţi ca plantele să aibă cât mai mulţi boboci şi să nu aibă pete pe frunze, sau frunze lipsă din rozeta bazală, semn că ar putea fi trecute sau că vânzătorul ascunde anumite deficienţe.

Cineraria hybrida – avem 4  grupuri de hibrizi principali.

Specia originară este Senecio cruentus , plantă perenă originară din insulele Canare, semirustică, unde în mediul natural ajunge la înălţimi de 40 cm,  sub formă de bol , cu un diametru destul de generos.  Hibrizii însă sunt dispuşi în 4 grupe simple :

  1. Hybrida Grandiflora – hibrid cu flori mari, sub formă de disc evident, cu o înălţime aproximativă de 40 cm, plante viguroase, adaptate pentru compoziţii de exterior, borduri , etc.
  2. Hybrida cu flori duble – puţin mai mici ca înălţime faţă de prima serie, mai bogate în flori , şi cu discul florilor de formă dublă, două discuri de flori într-o singură rozetă.
  3. Hybrida multiflora nana – cei mai utilizaţi hibrizi pentru cultivarea în vas, cu înălţimi de până la 30 cm, flori ce sunt caracterizate printr-o înflorire abundentă.
  4. Hybrida stellata – această ultimă serie este mult mai înaltă, poate atinge înălţimi de 50 – 80 cm, floarea în sine asemănându-se cu o stea, un disc central înconjurat de petale lungi , lanceolate.

Toţi aceşti hibrizi au frunzele  de culoare verde închis, cu marginea zimţată, , cu formă palmată sau ovată, florile sunt sub formă de disc cu un diametru între 1, 5 cm până la 5 cm, iar gama de culori variază de la alb, roşu, lavanda, vişiniu închis, galben, violet, albastru. Varietăţile în ghiveci formează un bol de flori puţin mai înalt decât rozeta de frunze. Pentru încurajarea de formare de noi flori, tăiaţi florile trecute cu un foarfece curat, dezinfectat , pentru a nu trece de la o plantă la alta eventualele boli fungice. Cineraria hybrida are perioada de înflorire în general de la inceputul anului până aproximativ în iunie, la noi în ţară este recomandat să fie mutate în grădină cam din luna aprilie.

În comerţ le găsim ca şi plante în ghiveci, putând fi utilizate ca plante de interior, dar în grădină le putem muta numai după ce pericolul de reîntoarcere a gerului a trecut. Nu sunt plante adaptate să reziste la soare puternic de vară, de aceea se pot forma ornamente temporare , pentru sărbătorile pascale de exemplu fiind potrivite.

De ce cinerariile se pot veşteji?

Sunt 3 cauze principale care pot cauza această stare destul de frecvent întâlnită. Prima cauză ar fi lipsa apei, dacă observaţi că substratul de pământ este uscat , şi frunzele sunt pleoştite, atunci cea mai indicată metodă de udare este prin scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă, iar dupa 15 minute puteţi să-l scoateţi şi să –l lăsaţi să se scurgă. Adoua cauză ar putea fi excesul de apă şi substratul de pământ necorespunzător cu un drenaj insuficient. Pentru a rezolva această problemă opriţi udarea complet, renunţaţi la tăviţa de sub ghiveci pentru un bun drenaj şi aerisire corectă, şi mutaţi ghiveciul într-un loc mai bine ventilat. A treia cauză posibilă ar fi expunerea prelungită la soare direct, ce poate produce o ofilire temporară a frunzelor şi florilor, pentru remediere aveţi grijă unde expuneţi, iar odată cu apariţia căldurii ceva mai mari caăutaţi un loc răcoros şi aerisit pentru planta dvs.

Fişă tehnică

Expunere

Cinerariile vor cât mai multă lumină, dar nu lumină directă de la soare, specifică orelor de prânz când soarele este foarte puternic. Eventual un loc pe o terasă unde este jumătate de zi umbră, un balcon cu expunere vestică când soarele apare după ora 16 , ar fi ideal. Cineraria Hybrida creşte perfect la temperatura de 15 grade celsius.

Substratul de pământ

Pământul ideal este cel fertil, neargilos, cu un bun drenaj pe fundul vasului pentru a elimina băltirea apei. Cineraria preferă pământul cu reacţie neutră, bogat în humus.

 

Apa

Trebuie udate cu regularitate, pentru  a nu lăsa substratul să se usuce, o dată la 3 zile ar fi suficient. Udările neregulate, cu apă în exces poate cauza o reducere a înfloririi. Cinerariile nu suportă pulverizarea apei pe frunze, deci udarea perfectă ar fi scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă pentru 15- 20 de minute, după care lăsaţi ghiveciul să se scurgă. Dimineaţa e cea mai bună perioadă din zi pentru udare.

Fertilizare

După ce a-ţi cumpărat o plantă cineraria hybrida  nu este necesar să-i administraţi fertilizări. De obicei, ele vin cu nutriţia la zi, şi următoarea lună de zile nu este necesar să administraţi îngrăşăminte. Speciile şi hibrizii noi de cinerarii apărute recent pe piaţă au tendinţe de bienalitate, uneori chiar de perenitate. O îngrijire corectă, fertilizare corespunzătoare cumulat cu udări regulate fac ca aceste plante să treacă peste iarnă iar în următoarea primăvară să înflorească din nou. Pentru aceasta pe timpul verii trebuie să –i căutaţi un loc răcoros, ferit de razele directe ale soarelui.

Înmulţire

Cea mai folosită metodă este prin seminţe, dar nu este destul de accesibilă grădinarilor amatori, perioada de înflorire fiind foarte lungă de la însămânţare până la înflorire.

Boli şi dăunători

Inamicii cinerariilor sunt cam aproximativ aceeaşi care îi întâlnim şi la celelalte plante cu flori. Bolile fungice apar de regulă datorită condiţiilor de umiditate ridicată şi a udărilor excesive alternate de creşteri ale temperaturii datorită expunerii în locuri neprielnice. Dăunători pot apărea  musculiţa albă, tripşi, afidele verzi pe bobocii de floare şi pe dosul frunzelor. Este recomandată eliminarea manuală, sau folosiţi un insecticid pe bază piretroidă.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 11.04.2011  iSEO

 

 

Comments are closed.