Cerintele plantelor floricole fata de factorii de mediu – Lumina ( I )

Rolul luminii ca factor indispensabil in viata plantelor verzi, este bine cunoscuta de toti cei care cultiva flori, ori ingrijesc o floare in apartament si vad ca uneori floarea se inclina in cautarea luminii si nu stiu cum sa faca sa –i faciliteze mai multa lumina. In cazul culturilor de plante ornamentale , lumina intereseaza  sub mai multe aspecte :

  • Intensitatea fluxului luminos
  • Compozitia spectral a radiatiilor
  • Durata de iluminare
  • Numarul de ore de insolatie.

Acestea constituie principalele insusiri care definesc lumina ca factor ecologic. Variatia lor de la ecuator la poli, de la nivelul marii la inaltimile muntilor, ori in functie de expozitia sudica , Nordica, estica sau vestica a versantilor, creeaza medii diferite pentru viata plantelor, care conduc la anumite adaptari , manifestate atat in aspectul exterior cat si in indeplinirea functiilor biologice. De aceea lumea vegetala este reprezentata atat de diferit pe cuprinsul planetei noastre.

Dupa pretentiile plantelor fata de intensitatea luminii, speciile floricole se impart in doua categorii :

  • Heliofile sau iubitoare de lumina
  • Skiofile sau plante de umbra.

Aceste cerinte diferite apar ca urmare a procesului de adaptare a speciilor la conditiile de mediu in care s-au format, de-a lungul filogeniei lor, in stepele aride  si laminate sau in padurile tropicale  la umbra vegetatie arborescente.

Cele mai multe specii ornamentale fac parte din prima categorie ca de exemplu : Escholtzia , Petunia, Verbena, Pelargonium, Gladiolus, Dimorphoteca, Gazania, etc., care daca nu dispun de lumina suficienta formeaza lastari lungi , flori mici , lipsite de stralucirea culorilor sau chiar nu mai infloresc.

Speciile iubitoare de umbra si semiumbra sunt mai putine la numar . Dintre cele decorative prin flori , multe isi dirijeaza inflorirea primavara devreme ( Gallanthus, Convallaria, etc. ). Mai cuprinzatoare este lista plantelor decorative prin frunze ca: Maranta, Fittonia, Begonia, Aspidistra, etc,, unele ferigi. In ultimul caz, lumina difuza influenteaza aspectul plantelor prin marirea dimnesiunilor frunzelor si coloritul care , de cele mai multe ori , pe langa verdele de baza capata nuante de violet , rosu, brun, ori argintiu.

Pentru foarte multe specii floricole se cunoaste necesarul de lumina exprimat in lucsi. Pentru specii mai putin pretentioase acesta este cuprins intre 10000 si 15000 de lucsi ( Saintpaullia, Anthurium ), iar pentru cele pretentioase peste 20000 – 30000 de lucsi ( Palmieri, cyclamen ).

Aprecierea cerintelor plantei fata de lumina dupa numarul de lucsi este totusi relative , deoarece coeficientul asimilarii prin fotosinteza este corelat cu regimul termic si cantitatea de CO 2 din mediul ambiant.

In zonele cu climat temperat, specific si tarii noastre, vara lumina ajunge la circa 100.000 de lucsi , iar iarna scade la 3000- 4000 de lucsi. De aceea, in sezonul cald, pentru multe din plantele cu pretentii sporite fata de lumina , se executa lucrarea de umbrire in scopul de a apropia intensitatea luminoasa cat mai mult de cerintele optime ale speciei ( cyclamen spre exemplu).

In perioada de iarna se poate interveni cu iluminatul artificial pana la atingerea parametrilor optimi . De asemenea, lumina insuficienta din cursul iernii explica de ce plantele iubitoare de lumina , iarna stagneaza in vegetatie, cu toate celelalte conditii la un nivel optim. Deci lumina actioneaza asupra plantei in stransa interdependent cu ceilalti factori de mediu.

Flori-cultura.ro

Publicat 12.01.2012

Bibliografie Floricultura – V. Sonea , Editura didactica si pedagogica

Comments are closed.