Cereus – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Cactaceae
Genul Cereus reuneşte circa 25 specii originare din zonele aride din America de Sud şi Indiile de Vest. Dintre acestea, cea mai cunoscută este specia Cereus peruvianus (L.) Miller. Planta are portul columnar, cu tulpina profund brăzdată şi coastele aproape lineare, dispuse radiar, astfel încât în secţiune are formă stelată. Spinii sunt brun–roşcaţi, mai scurţi şi mai groşi. Florile sunt tubuloase, solitare, roz deschis şi înfloresc vara.
Plantele de Cereus suportă bine soarele direct din timpul verii. Iarna plantele se mulţumesc cu temperaturi de 8–10 °C ziua şi 4–6 °C noaptea. Solicită substraturi cu un conţinut mai ridicat în humus, uşor acide, bine drenate.
Cereus peruvianus este un cactus mare, aproape neted in mediul sau natural din Argentina, Brazilia, Peru, iar la maturitate poate atinge o inaltime de circa 3 metri. Trunchiul are 4- 6 coaste, culoarea gri-verde, cu tepi nu prea lungi la fiecare areola, intre 1 si 3 cm lungime, iar daca il manipulati trebuie sa aveti grija pentru ca este sensibil la lovire.
Inflorirea se produce primavara, iar florile pot atinge un diametru impresionant , aproape 18 cm, dupa trecerea florilor apar fructele de culoare rosie, cu dimensiunea de circa 2,5 – 5 cm, sunt foarte estetice fructele si usor parfumate. In mediul natural Cereus peruvianus poate inflori continuu din primavara pana in toamna, insa la ghiveci , cultivata ca planta de balcon , sau de gradinarii impatimiti la noi in tara infloreste doar primavara. Florile se deschid in general noaptea si tin deschise pana a doua zi spre dupa amiaza. Fructele sunt comestibile, interiorul fructului este bogat in seminte mici negre, si se poate manca, fiind usor crocant.
Inmultire
Se poate inmulti prin seminte sau prin butasi de tulpina, insa atentie daca sunteti tentat sa cumparati seminte de cereus, facultatea germinativa poate fi trecuta, ele se planteaza imediat dupa recoltare altfel isi pierd valoarea germinativa. Ingrijirea este relativ usoara, Cereus suporta si seceta si soarele mai puternic. Din punct de vedere a familiei din care face parte , specialistii spun ca este insuficient utilizat ca si valoare economica si inca neexplorat indeajuns.
Daca o amplasati intr-un loc foarte luminos si aerisit, atunci lasati sa se usuce substratul intre udari. Daca este amplasata intr-un loc mai putin luminos, atunci verificati substratul cu atentie inainte de a uda, atingeti tulpinile care trebuie sa fie moi si spongioase. In nici un caz sa nu udati mult si sa stagneze apa pentru ca pot aparea ingalbeniri ale tulpinii, poate chiar putregai.
Pentru a avea o planta sanatoasa, cu un aspect decorativ deosebit, trebuie sa asigurati o lumina buna si o udare corespunzatoare, veti avea o planta stabila, puternica cu un aspect unic in colectia dumneavoastra de plante de interior.
Mult succes!
Autor Constantin Claudiu
Publicat 01.02.2012
Bibliografie
Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975
Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010
foto : http://toptropicals.com