Cercetări asupra unor plante estivale din pădurile de foioase din România – 4. GERANIUM ROBERTIANUM L. (năpraznic)
4. GERANIUM ROBERTIANUM L. (năpraznic)
Caracteristicile morfologice şi biochimice ale speciilor studiate
Ord.GERANIALES
Fam.GERANIACEAE
Plantă caracteristică pădurilor de molid şi fag , vegetând la umbră şi locuri umede , pe soluri fertile.Este o specie erbacee , anuală ,înaltă de 25-60 cm , cu miros pătrunzător ,respingător.
Rădăcina este pivotantă , tulpina fragedă , cu îngroşări la noduri şi acoperită cu peri.Frunzele bazale alcătuiesc o rozetă; cele tulpinale sunt lung peţiolate , cu peri pe ambele feţe.Florile sunt dispuse câte 2 pe un peduncul comun , cu petale roz şi nuanţe violacee.Fructul este o capsulă , ascuţită la vârf.
Năpraznicul înfloreşte în lunile iunie-septembrie.
Perioada optimă de recoltare este la începutul înfloririi , în lunile iunie-august.Se recoltează tulpinile înflorite cu tot cu frunze , dar fără rădăcini.Planta se poate folosi proaspătă (din frunze și tulpini se extrage sucul) sau uscată.Procesul de uscare a materiei prime- Herba Geranii robertiani – se face în locuri umbroase , așezând planta în straturi subțiri. Uscarea artificială se realizează la temperaturi de 40-50 grade C.Din 4-5 kg de plantă proaspătă se obține 1 kg de plantă uscată.
În scop terapeutic se folosesc părțile aeriene ale plantei care conțin geranina , un ulei volatil , tanoizi și alte principii active.Se folosește pe scară redusă , mai ales în medicina tradițională populară , in combaterea sterilității la femei și bărbați ,a tumorilor , colitelor și a bolilor cauzate de stres și surmenaj.
Autor biolog Catalina I.
Publicat 25.03.2011