Cel mai inalt gard viu din lume | A fost plantat acum 300 de ani cu Taxus baccata ( Video )

Pentru majoritatea dintre noi, pasionatii de gradinarit, sau cei care ne-am construit o mica gradina la tara si ne place ca in weekend sa gradinarim si sa ingrijim plantutele noastre, tunderea unui gard viu inseamna o operatiune de o jumatate de zi maxim, cel mult o zi sa spunem, dupa care ne mandrim cu frumusetea noastra de gard viu. Ei bine, iata ca in Anglia, exista cel mai batran gard viu din lume, plantat acum circa 300 de ani, la care pentru tundere avem nevoie de o saptamana de zile ca sa-l terminam.

gard_viu_taxus_baccata

tunderea_unui_gard_viu

tunderea_unui_gard_viu_2Castel_in_anglia S-a folosit pentru plantare Taxus baccata, dupa parerea mea, una din cele mai frumoase specii de conifere ce se preteaza la tunderi in forme aproape perfecte. Personal sunt indragostit de Taxus baccata, daca pot sa ma exprim asa. Imaginati-va ce inseamna tunderea unui gard viu timp de o saptamana de zile! Pentru aceasta operatie sunt angajati 2 barbati, iar astazi se folosesc utilaje special pentru a ajunge la uluitoarea inaltime de circa 12, 5 metri. Intretinerea acestui gard viu costa peste 6000 de lire sterline pe an.

Lord Bathurst Apsley, proprietarul castelului respectiv, in varsta de 52 de ani, a declarat recent: – “ Este dificil sa stim exact ce varsta are acest gard viu, dar dupa toate scrierile ce s-au pastrat in castel se pare ca a fost plantat in anul 1710.” Familia Apsley, a cumparat mosia impreuna cu circa 15 hectare de pamant in anul 1695. Se pare ca la categoria cel mai inalt gard viu din lume pe primul loc se afla gardul viu din Cupressocyparis leyllandii, din Pinetum, Bedgbury, provincia Kent, care la o masuratoare in anul 2011 atinsese inaltimea de 40 de metri, dar despre acest gard viu intr-un articol urmator.

tunderea_unui_gard_viu_3In urma operatiei de taiere, rezulta circa o tona de resturi vegetale care sunt vandute unei companii farmaceutice ce extrage din tisa un ingredient ce se foloseste in chimioterapie utilizat in special impotriva cancerului la san, ovarian si a cancerului pulmonar.

Daca pe vremuri se folosea un sistem de scari si foarfece pentru a putea fi tuns, astazi tunderea se realizeaza cu ajutorul unei platforme moderne care permite realizarea de operatii de mare complexitate.

Publicat 08/08/2103

tunderea_unui_gard_viu_4

Comments are closed.