Cât de mult iubiţi pomul de Crăciun?

Iată că se apropie Crăciunul, şi cu toţii ne întrebăm , oare cât ne va costa anul acesta pomul de Crăciun? Fiecare ne facem planuri ca în acest an să facem ceva mai frumos faţă de anii trecuţi, să cumpărăm ceva nou, să ne drămuim mai bine bugetul astfel încât să avem un braduţ mai frumos în acest an. Dacă aveţi copii ce poate fi mai frumos decât un cadou aşezat sub pom în seara de Crăciun? De cele mai multe ori repetăm un an întreg copiilor că dacă este cuminte anul acesta va veni Moş Crăciun cu un sac mai mare decât anul trecut.

Fiind un an de criză prelungită, probabil foarte mulţi vor împodobi pomul de Crăciun cu multe din decoraţiunile cumpărate în anii trecuţi, încercând să facem economie la bugetul familiei iar resursele câştigate astfel să le dirijăm spre cadourile oferite, ca să putem mulţumi pe toată lumea.

Cu siguranţă în acest an pomi de Crăciun vom găsi, poate nu chiar atât de mulţi ca în anii trecuţi, dar vor fi.Importatorii de brazi pentru Crăciun tăiaţi au anunţat deja că vor menţine importurile la acelaşi nivel ca anul trecut, ei aşteptându-se ca să vândă toată marfa importată. Cele mai multe importuri de brazi nordmanieni se fac din Danemarca, Norvegia şi Austria. Se pare că vremea va fi mai blândă în acest început de iarnă  ceea ce va uşura munca producătorilor la pregătirea brazilor  spre vânzare.

În ţara noastră ar fi nevoie de circa 3  milioane de brazi pentru Crăciun, mare parte din aceştia fiind obţinuţi din producţia autohtonă. În Marea Britanie pentru sărbătorile de iarna se estimează un necesar de minimum 8 milioane de brazi, asta la o populaţie de peste 64 de milioane de locuitori. În judeţul Cluj Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic anunţa acum câteva zile prin ziarul Adevărul că necesarul anual de pomi de Crăciun în judeţul Cluj este de 300.000 de bucăţi, din care în acest an circa 50.000 de bucăţi vor veni din producţia  internă.Preţurile vor fi cuprinse între 10 lei şi circa 40 de lei pentru brazii autohtoni, iar pentru cei de import se aşteaptă la un preţ cuprins între 50 de ron şi 400 de ron, funcţie de mărime , uneori chiar mai mult, în cazul brazilor de mărimi mai mari sau la ghiveci.

În Franţa necesarul de brazi pentru Crăciun se situează în jur de 6 milioane de brazi anual, din care circa 1 milion sunt brazi artificiali, ce se pot reutiliza în medie circa 3 ani maxim.

În Spania se vând peste 2 milioane de brazi pentru Crăciun pe an, cei mai vânduţi sunt speciile Abies nordmanniana şi Picea excelsa.

În Marea Britanie costul unui brad nordmanian variază între 30 de euro şi 100 de euro pentru brazii din import Norvegia ( care sunt cei mai ieftini), pe când brazii nordmanieni sunt ceva mai scumpi dacă raportăm la mărimea celor importaţi din Norvegia.

Cel mai important lucru care trebuie făcut în cazul în care doriţi să împodobiţi bradul mai repede şi vreţi să ţină mai mult , mai ales în camerele mai călduroase este să faceţi un sistem încât trunchiul la bază să stea în apă, amenajat un vas cu apă, eventual dintr-un bidon de plastic tăiat, pentru a nu se usca bradul într-un interval de timp prea repede. Nu uitaţi să verificaţi mereu cantitatea de apă din bidon pentru că va consuma cu siguranţă foarte multă apă, deci trebuie să completaţi aproape zilnic cu apă.

Când îl cumpăraţi verificaţi cu atenţie să nu se scuture acele de brad , pentru că dacă se întâmplă asta când îl veţi introduce în casă se va scutura mult mai repede, ceea ce înseamnă că a fost tăiat de prin luna noiembrie. Deci asiguraţi-vă că a-ţi cumpărat un copac în stare proaspătă.

Dacă optaţi pentru varianta unui pom de Crăciun la ghiveci, atunci nu uitaţi să-l plasaţi destul de departe de caloriferele din casă, ori de eventualele surse de încălzire, şi să controlaţi umiditatea pământului din vas zilnic. Bradul introdus în casă va consuma mult mai repede apa din ghiveci, si va trebui udat funcţie de cât de multă apă consumă din ghiveci. Imediat după revelion, îl scoateţi din casă undeva într-o magazie neîncălzită, controlând săptămânal umiditatea în vas, urmând ca în luna martie să puteţi planta bradul în curtea dvs alegând un loc prielnic.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 01.12.2012

Comments are closed.