Canna L. – canna , belsita , trestie indiana – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Familia Cannaceae

In tara noastra cea mai raspandita specie este Canna indica L.

Planta vivace prin rizomul sau puternic , carnos , decorativa mai ales prin frunzele sale mari, ovale , unele sunt verzi , altele purpurii.Florile numeroase si mari , terminale si cu staminele transformate in petale , sunt bogat colorate , durand toata vara. Tufele pot atinge 2 m inaltime . In octombrie apar fructele globuloase , inzestrate cu spini.

Este originara din zonele tropicale si subtropicale ale Americii.

Are numeroase soiuri din care vom enumera : Alphonse , cu frunze purpurii si flori rosii; Ambasador , cu frunze verzi si flori portocalii ; Cameleon cu frunze verzi si flori rosii s.a.

Canna se inmulteste prin seminte si prin divizarea rizomilor.

Semanatul se face in sere calde , in luna februarie – martie , semintele se pun mai intai la inmuiat timp de 10 zile in apa calda , pentru a se fragezi tegumentele. Acest procedeu este folosit la obtinerea de noi varietati. Tinerele  plante se repica in sera in mai – iunie la ghivece de 5 – 6 cm diametru sau afara , in camp , la 15 cm distanta. Inca din luna august vor putea inflori.

Diviziunea rizomilor este cel mai simplu si rapid sistem de inmultire. Dupa aparitia primelor brume de toamna , la inceputul lunii noiembrie , inainte de venirea inghetului , se scot plantele mama lasand pamantul pe rizomi , scurtandu-se numai tijele la circa 30 cm. Se tin cateva zile in adaposturi pana ce pamantul si rizomii isi reduc din excesul de umiditate. Dupa aceasta operatie se pot depozita in locuri bine aerisite , cu umiditate medie de 75 % si cu o temperatura de 7 – 8 grade C.

In luna martie , rizomii se scot , se curata de pamant si li se face diviziunea , astfel ca fiecare segment sa aiba cativa muguri aparenti. Taieturile se presara cu praf de carbune , apoi se planteaza , de preferat in ghivece de 8 la 12 cm diametru , intr-un pamant usor , asteptand plantarea in luna mai la locul dorit , la 80 / 50 cm distanta.

Canna prefera  pamanturi usoare , proaspete si bine ingrasate . Udarile abundente sunt indispensabile in cursul verii , daca dorim sa avem o inflorire care sa dureze din iulie – august pana la venirea gerurilor.

Sunt recomandate locurile insorite.Plantele pot fi folosite izolat in peluze , sau in amestec cu alte plante in diferite compozitii floristice din parcuri si gradini.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 08.11.2011

Foto : www.hardytropicals.co.uk

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

Comments are closed.