Camellia – familia Theaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Un număr mare de soiuri sunt disponibile pe scară largă cu forme şi culori diferite, cu momente de înflorire diferită.
Genul Camellia reuneste circa 50 specii arbustive originare din China , Japonia si Coreea , cea mai cunoscuta fiind Camellia japonica L. – camelie , trandafir japonez.
Particularitati biologice.Este una dintre cele mai apreciate flori de interior , cu portul arbustiv , ce poate atinge inaltimea de 1,5 – 2 m. Frunzele sunt pieloase oval-eliptice , cu nervurile evidente si marginea crenata , colorate in verde intens.
Florile simple sau duble , asemanatoare celor de trandafir , sunt colorate in nuante diferite de rosu , roz sau alb si infloresc la sfarsitul iernii – primavara.Durata unei flori pe planta este de circa o saptamana.
Exigente ecologice.Este o planta de sera temperata ( 15 – 18 grade C ), chiar si vara prefera spatiile mai racoroase si semiumbrite. Iarna plantele au nevoie de un usor repaus , cand se mentin in conditii de temperature de 8 – 10 grade C , multa lumina si udat doar atat cat sa nu se usuce substratul.Vara , plantele se umbresc.Solicita o umiditate moderata in substrat si mai ridicata in atmosfera; in perioada de inflorire se pulverizeaza doar frunzele. Prefera substraturile usoare , fertile, bogate in humus si turba , foarte bine drenate , cu pH acid ( 5,5 – 6 % ).
Producerea plantelor.Se inmulteste prin butasi de varf de lastari semilemnificati , la sfarsitul verii sau erbacei , primavara.Inradacinarea este dificila , motiv pentru care butasii se trateaza cu stimulenti rizogeni. In conditiile unei temperaturi optime de 20 – 22 grade C si a unei umiditati relative ridicate a aerului ( 80 – 90 % ) , butasii inradacineaza in 6- 8 saptamani.
Ingrijirea plantelor. Primavara , dupa inflorire se fac taierile de corectare a formei plantei , cand se elimina lastarii firavi si prost plasati si se scurteaza ceilalti in functie de forma care se doreste a fi indusa plantei. Dupa taieri , plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat , o data la 3 – 4 ani plantele mari si anual cele mici. Fertilizarea faziala se face o data la 2 luni in sezonul cald , cu ingrasaminte minerale complexe aplicate sub forma de solutii cu concentratia de 0,1 %.

Publicat 01.11.2011
Autor Constantin Claudiu

Comments are closed.