Calendarul lunii noiembrie 2013 pentru gradina | Luna noiembrie in gradina, lucrari de plantare, ingrijire si recoltare

Mai avem o luna de toamna si ne asteapta o pauza binemeritata de iarna. Dupa unii specialisti iarna se va instala pe 20 noiembrie, dupa altii chiar mai repede. Deasemeni, se pare ca primele estimari venite de la specialisti din Marea Britanie ne avertizeaza  ca vom avea o iarna grea, dificila, cu multa zapada dar si alte precipitatii specifice. Peste toate acestea, mai avem inca timp sa ne pregatim gradina pentru iarna, sa plantam ce se mai poate planta in aceasta luna, sau chiar sa ne constrim gradina de la 0 daca dorim, luna noiembrie este foarte potrivita pentru a amenaja gradina, putem planta gazon si prin semanare si prin acoperire cu rulouri de gazon.

Acum este timpul cel mai bun pentru a curata gradina de tot ce inseamna resturi vegetale sau de a corecta unele locuri care nu ne convin, ori de a face modificari de structura. Toti bulbii de primavara, lalele, narcise, zambile, muscari, etc, ii putem planta in aceasta perioada cu rezultate foarte bune, nu uitati ca este foarte important sa-I ingropati adanc, la circa 10 cm adancime, si nu uitati sa verificati atunci cand ii cumparati sa fie de calitate, tari, sanatosi, fara pete ciudate. In luna noiembrie este foarte bine daca dorim sa plantam in gradina pomi fructiferi cu radacina nuda. Este perioada cea mai buna si succesul prinderii va fi sigur, pomii cu radacina nuda sunt cei mai accesibili la pret si putem face economii importante la bugetul familiei daca alegem sa plantam astfel.

Indagra_2013_in_luna_noiembrie

Ce mai putem face prin gradina in luna noiembrie?

–          Putem pregati compost pentru anul urmator. Din frunze, si alte resturi vegetale, impreuna cu ingrasamant natural maturat, daca avem un colt de gradina putem aduna acolo totul si lasa la putrezit peste iarna. Cu siguranta in primavara vom avea un compost de calitate.

–          Putem planta orice planta in gradina cu rezultate optime

–          Curatim iazul de frunze, acoperim cu o plasa sa nu cada frunze in el, ori daca avem un iaz mai mic atunci il golim pe timpul iernii pentru a nu avea surprize.

–          Daca avem, mere in gradina acum se strang si se depoziteaza in lazi cu varful in sus ( codita in jos ), eventual folosim lazi de lemn, si depozitam un singur rand de mere.

–          Strangeti jardinierele cu flori de la ferestre, depozitati-le spre pastrare in camara, sau in spatii special amenajate in care temperatura sa nu creasca pe timpul iernii mai mult de 8 grade Celsius.

–          Bulbii de gladiole, amaryllis care au fost plantati afara este timpul sa-I dezgropati si sa-I puneti spre pastrare pana la primavara urmatoare.

Unul din evenimentele mult asteptate in luna noiembrie este targul de toamna intrernational dedicat agriculturii, INDAGRA 2013, care incepe pe 30 octombrie si tine pana pe 3 noiembrie. In parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania organizeaza, sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cea de-a XVIII-a editie a Targului International de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA.  Impatimitii si toti cei interesati de firme ce activeaza in domeniul peisagisticii, ori de producatori de plante ornamentale cat si alte echipamente pentru gradina acum este un prilej bun pentru a vedea ce a mai aparut nou in domeniu. Cunoscut fiind faptul ca cele mai bune afaceri sunt cele incheiate prin contact direct, INDAGRA isi propune sa devina timp de cinci zile cadrul ideal de ofertare, negociere si contractare dintre cele mai mari companii din industrie si specialistii din domeniul agricol. Târgul va fi deschis de miercuri până sâmbătă, între orele 10,00 şi 18,00, iar duminică între orele 10,00 şi 16,00. Preţul unui bilet de acces este de 15 lei.

Una din variantele de ingrijire a gradinii noastra este cea in care trebuie sa tinem cont de pozitia planetei noastre fata de satelitul ei natural. Luna are o influenta directa mare asupra plantelor , si aceasta teorie se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa,  Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura. Pamantul si luna se atrag reciproc iar acest fapt determina aparitia unor fenomene ca mareele. Forta gravitationala dintre luna si pamant face ca apa oceanelor sa se ridice. Cand luna se apropie de pamant apele oceanelor tind  sa se ridice catre luna si astfel apare fluxul. Forta de atractie dintre soare si pamant creaza deasemenea fluxuri, dar aceasta forta este mai slaba decat cea dintre luna si pamant. Insa in momentul in care soarele, luna si pamantul se afla aproximativ pe aceeasi linie, (luna noua si luna plina), fortele lor gravitationale se unesc si fluxul atinge inaltimea maxima. In timpul primului si ultimului patrar luna si soarele se afla in unghiuri drepte fata de pamant si deci inaltimea fluxului este mica.

Calendarul_lunii_noiembrie_2013_pentru_gradinaritCalendarul_lunii_noiembrie_2013_pentru_gradinarit_2Legenda calendarului lunar pentru gradina

Fiecaruia dintre cele patru elemente ii corespunde atat o portiune a plantei, cat si o zi anume in care sa te ocupi de ea. Aceste zile specifice sunt raportate pe calendarul lunar, care se schimba in fiecare an, din cauza duratei inegale a lunilor anului. Ordinea „zilelor” este mereu aceeasi: fructe, radacini, flori si frunze. Spre exemplu, daca Luna se afla la apogeu in constelatia Gemenilor, este in mod obligatoriu o zi in care trebuie sa ingrijesti florile din gradina.

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale
. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Mult succes in munca dumneavoastra!

Comments are closed.