Calendarul lunii martie 2014 pentru gradinarit | Lucrarile lunii martie in gradina

Au inceput lucrarile in gradina cu adevarat, gradina e pe primul plan in aceasta luna, cu infrigurarea adunata in timpul iernii si cu noile planuri desenate si pregatite cu minutiozitate e timpul sa trecem la treaba.

In luna martie nici nu stii cu ce sa incepi si cu ce sa termini. Semanatul este in toi, cei care au posibilitatea unui solar acum se pot semana toate tipurile de plante, toate plantele care se rasadesc, flori sau legume, acum e timpul perfect sa le semanam. In zonele de sud se poate semana si fasole direct in camp spre sfarsitul lunii. Dupa o iarna blanda se pare ca avem toate premizele sa avem o primavara timpurie si la fel de blanda. Luna aceasta putem pune cartofii la incoltit intr-un loc luminos, putem precultiva guliile, prazul si telina. Luna_martie_in_gradinaDaca avem bulbi pusi la iernat acum e timpul sa-I controlam si sa-I scoatem la lumina pentru a scapa de eventualul mucegai. Spre exemplu bulbii de dalie si bulbii de begonia. Daca v-ati inarmat din iarna cu seminte este bine, dar si acum in toate hypermarketurile gasim raioane de seminte puternic aprovizionate cu toate soiurile si hibrizii de legume si flori. Trebuie sa stiti ca marea majoritate sunt din gama hobby, foarte putine sunt din linia profesionala pentru productie intensiva, dar la firmele specializate in comertul cu seminte si material semincer gasiti seminte de calitate.

In luna martie una din lucrarile cele mai importante este taierea la pomi, la vita de vie, taierile de intinerire la arborii batrani,taierile la arbustii fructiferi. Toate sunt foarte importante si impreuna cu tratamentele de iarna, care unii nu le-am dat inca trebuie facute obligatoriu. Tratamentul cu ulei horticol inca mai poate fi facut pana se diferentiaza mugurii, fara acest tratatent nu scapam de insectele care au iernat in scoarta copacilor si vom avea probleme la inflorire.

O etapa importanta, dupa parerea noastra, este sa tineti seama de calendarul lunar de gradinarit pe care-l publicam luna de luna. Functie de pozitia lunii veti avea rezultate spectaculoase de fiecare data. In timp ce Pamantul se roteste in jurul Soarelui, Soarele pe parcursul unui an ramane aproximativ o luna in zona fiecareia dintre cele 12 Constelatii, cunoscute sub numele de semne zodiacale, de la Berbec la Pesti. Luna parcurge si ea aceleasi zone in cele 28 de zile cat dureaza rotatia ei in jurul Pamantului , ramanand in zona fiecarui semn zodiacal aproximativ 2 zile si jumatate. Fiecare dintre aceste 12 stadii ale Lunii, directioneaza spre Pamant 12 forte diferite, care sunt vizibile in comportamentul oamenilor, al animalelor si al plantelor- carora le influenteaza viata. Efectele fortelor Lunii se rasfrang cel mai bine asupra corpurilor fiintelor, asupra sanatatii acestora, in gradina si in agricultura.

Luna este astrul care influenteaza fluxul si refluxul apelor, seva plantelor si copacilor, lava vulcanilor, sangele tuturor fiintelor si implicit prin acesta si functiile corpului uman. In mersul sau in jurul Pamantului , Luna directioneaza catre Pamant forta energica a fiecarui semn pe care il parcurge. Cu ajutorul Calendarului lunar pe care il veti gasi in paginile website-ului Floricultura, puteti fi informati zilnic timp de 365 de zile pe an, de beneficitatea energiilor lunare orientate catre Pamant.

Calendarul_lunii_martie_2014_pentru_gradinaCalendarul_lunii_martie_2014_pentru_gradina_2Legenda calendarului lunar pentru gradina

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii,florile de balcon, florile de camp, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

 

Comments are closed.