Calendarul lunii martie 2013 pentru plantare, ingrijire si recoltare

Luna martie se apropie si cadourile sunt pe buzele tuturor in aceasta luna. Imediat ce natura se trezeste din hibernare, florile delicate de primavara, lalele, zambile, ghiocei, viorele, narcise sau branduse vor colora peisajele urbane.

Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie. Au fost perioade in istoria noastra cand martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, si baietilor si fetelor. Snurul de martisor reprezinta totalitatea contrariilor din natura: vara si iarna, lumina si intuneric ori caldura si frig sau fertilitate si sterilitate. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: “Ia-mi negretele si da-mi albetele”.

Luna plina a viermelui sau a ramei este caracteristica lui martie. Pe masura ce temperaturile incepeau sa creasca si zapada se topea vazand cu ochii, ramele ieseau din pamant, vestind reintoarcerea macalendrilor. Pentru triburile nordice era luna ciorilor, intrucat croncanitul din ce in ce mai zgomotos al acestora anunta sfarsitul iernii. Luna ramei era, totodata, luna cojii sau crustei, pentru ca zilele caldute si noptile inghetate faceau ca zapada sa se intareasca la suprafata, capatand o crusta de gheata. Luna plina a lui martie era si luna sevei, fiindca atunci se aduna seva din trunchiurile artarilor. Perioada dintre 1 şi 9 (12) martie este cunoscută la români sub denumirea de Zilele Babei Dochia sau Zilele Babelor. Astfel, pe 1 martie se ţine Baba de primăvară sau Baba semănatului, pe   2 martie era Baba de vară sau Baba muncii de vară, în vreme ce ziua de 3 martie era consacrată prin tradiţie Babei de toamnă sau a culesului. Se credea că aşa cum vor fi cele trei zile aşa urmau să fie şi cele trei anotimpuri.

Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe întregul glob ca sărbătoarea internațională a femeii. Luna martie este prima luna a primăverii iar, pura coincidenta sau nu, în acesta luna se sărbătorește pe lângă mărțișor si ziua femeii, a mamelor. Ziua mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp când exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeițelor, numita Rheea, în Grecia Antica. Acum ziua de 8 martie este un motiv de bucurie pentru doamne si domnisoare. Se daruiesc flori, se fac cadouri, practic se venerează femeia.

Ce lucrari putem face in luna martie?

Daca s-a dus zapada putem incepe sa curatam straturile din gradina, sa curatam pomii, sa curatam tufele din gradina. Cei care au sere mai mari sau mai mici acum incepem sezonul de inmultire, incepem butasirea la flori, si bineinteles continuam cu semanatul. In aceasta luna avem nevoie de seminte pentru toate tipurile de plante aproape, in jardiniera, pe balcon, in gradina, in ladite sau rasadnite semiincalzite este timpul sa semanam flori si legume.

Cei care au gradina de legume acum este momentul optim de plantare a cepei de arpagic, de semanat leguminoasele care suporta temperaturi usor scazute, patrunjel, pastarnac, salata, spanac, gulii, telina. Pomii din gradina daca nu i-am stropit cu ulei horticol pana acum , mai putem face aceasta operatie pana nu inmuguresc pomii. Plantele de interior care le-am pastrat in repaus vegetativ este timpul sa incepem udarile si sa le expunem mai mult la lumina.In aceasta luna putem incepe plantarile d epomi fructiferi, de plante decorative de exterior, este timpul sa ne alegem din centrele de gradina plantele pentru gradina, acum este momentul optim de plantare.

Luna are o influenta directa foarte  mare asupra plantelor , si aceasta teorie se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa,  Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura.

Uram  o primavara frumoasa tuturor cititorilor nostri, La Multi Ani tuturor doamnelor si domnisoarelor si mult succes in amenajarile din acest an!

Publicat 22/ 02/ 2013

 

Comments are closed.