Calendarul lunii mai pentru gradinarit – Ingrijeste gradina functie de fazele lunii

Luna influenteaza ciclul de viata al plantelor, aceasta  idee se bazeaza pe faptul ca plantele sunt  foarte sensibile la fenomenele care au loc in jurul nostru , forta de atractie dintre luna si pamant exercitandu-se nu numai asupra oceanelor ci si asupra plantelor, asupra apei din sol si din plante. In momentul in care apa din sol se ridica catre luna, semintele plantelor pot sa o absoarba mai repede si mai bine, determinand o germinare de succes. Unii experti considera ca activitatile in gradina se pot realiza in functie de fazele lunii.

Pamantul si luna se atrag reciproc iar acest fapt determina aparitia unor fenomene ca mareele. Forta gravitationala dintre luna si pamant face ca apa oceanelor sa se ridice. Cand luna se apropie de pamant apele oceanelor tinde  sa se ridice catre ea si astfel apare fluxul. Forta de atractie dintre soare si pamant creaza deasemenea fluxuri, dar aceasta forta este mai slaba decat cea dintre luna si pamant. Insa in momentul in care soarele, luna si pamantul se afla aproximativ pe aceeasi linie, (luna noua si luna plina), fortele lor gravitationale se unesc si fluxul atinge inaltimea maxima. In timpul primului si ultimului patrar luna si soarele se afla in unghiuri drepte fata de pamant si deci inaltimea fluxului este mica.

Luna are o influenta directa mare asupra plantelor , si aceasta teorie se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa,  Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura.

Luna ne influenţează comportamentul, starea de spirit dar are impact şi asupra vremii şi a fenomenelor naturale.

Cele mai multe dezastre, crime şi sinucideri au loc când este lună plină, iar acum va fi cu atât mai rău cu cât satelitul natural al Pământului se va afla foarte aproape, la numai 356 de mii de kilometri depărtare de planeta noastră, cu 50.000 de kilometri mai aproape decât de obicei.

Psihologul Arnold Lieber de la Universitatea din Miami a analizat mai multe dosare ale unor criminali şi a descoperit că în decurs de 15 ani, 1.887 de crime au avut loc în zile cu lună plină. Oamenii sunt mai nervoşi, mai influenţabili, mai depresivi, iar mâine ar putea ca toate aceste stări negative să fie augmentate. Doctorul J. Andrews a observat şi el că posibilitatea sângerărilor abundente creşte în cazul pacienţilor operaţi în nopţile cu lună plină.  Pe de altă parte, această Super-Lună din noaptea de 5 spre 6 mai 2012 poate fi un semn bun pentru cei care vor copii, deoarece se pare că femeile rămân mai uşor însărcinate dacă fac sex neprotejat în nopţile când este lună plină. În ceea ce priveşte dezastrele naturale, pot avea loc fenomene tsunami, cum s-a întâmplat în 1974, într-o zi cu Super-Lună, când un ciclon a făcut prăpăd în Australia, sau în 2004 când un tsunami a omorât mii de oameni în Indonezia. Şi cutremurul din Japonia, din 11 martie 2011, a avut loc într-o perioadă în care Luna se afla mai aproape de Terra.

Tot în weekend din 5 mai , pe cer va putea fi observată ploaia de meteoriţi eta-Aquaride, care are loc în fiecare an. Lumina puternică a Lunii va face însă ca meteoriţii să fie ceva mai dificil de observat ca în ceilalţi ani.

Comments are closed.