Calendarul lunii august 2013 pentru gradinarit | Ingrijeste gradina dupa fazele lunii

Iata-ne in mijlocul verii cu gradina in cea mai buna forma. August este luna in care gradina este la maturitate deplina, si in acelasi timp este si luna concediilor. O luna de vacanta binemeritata pentru cei care au posibilitati mai mari, iar pentru cei care lucreaza in luna august ii asteptam in gradina pentru lucrul cu micile detalii si pentru a ingriji gradina in continuare.

In luna august avem de efectuat lucrari in gradina de legume, cat si in gradina de flori, pe terasa sau balcon, peste tot avem de facut lucrari de intretinere si nu in ultimul rand trebuie sa avem grija cu apa de udat, acum e momentul in care arsita dogoreste cel mai mult. O lucrare aparte, foarte importanta, care trebuie facuta in luna august este inmultirea plantelor prin butasi. Astfel, acum e momentul optim sa inmultim muscata, trandafirii, fuchsia, etc., cat si alte plante de balcon.Inca putem semana si unele plante de toamna, ma refer aici la ridichile de toamna, panselutele, etc. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este ca luna august este ultima luna in care trebuie sa administrati ingrasaminte tuturor plantelor din gradina si balcon. O alta lucrare importanta este strangerea de seminte pentru anul anul urmator, acum e momentul optim pentru a strange seminte din orice planta care se inmulteste prin seminte. Acum puteti planta in strat andivele precultivate, pentru cei ce iubesc aceste legume extraordinar de sanatoase. Pentru impatimitii de gradinarit in luna august se continua altoirea in ochi dormind la multe plante. Tot acum , capsunii se inmultesc prin stoloni cel mai usor.

O mare atentie trebuie sa acordati gazonului daca plecati in concediu, mai ales ca ploi nu se anunta prea curand si o pauza mare fara apa va dauna cu siguranta gazonului. Inainte de a pleca in concediu udati bine gazonul, doua zile la rand, si dimineata si seara, tundeti la maxim 4 cm, si apoi puteti pleca in concediu, altfel riscati sa-l gasiti imbatranit la intoarcerea din vacanta si e posibil sa nu-l mai puteti salva. Daca aveti un prieten de familie sau o ruda care poate veni la o saptamana sa ude peluza atunci lucrurile sunt foarte bine. Cei mai fericiti in acest caz sunt cei care au investit intr-un sistem inteligent de irigatii, acesta poate fi programat sa porneasca si sa se opreasca automat la anumite ore. Indiferent de situatie, aveti grija la plecarea in concediu si la verificarea tuturor acestor aspecte inainte de a pleca de acasa.

Calendarul_lunii_august_pentru_gradinarit_1Calendarul_lunii_august_pentru_gradinarit_2Legenda calendarului lunar pentru gradina

De ce trebuie sa tinem cont de forta gravitationala dintre luna si pamant?

Luna are o influenta directa mare asupra plantelor , si aceasta teorie se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa,  Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura. Pamantul si luna se atrag reciproc iar acest fapt determina aparitia unor fenomene ca mareele. Forta gravitationala dintre luna si pamant face ca apa oceanelor sa se ridice. Cand luna se apropie de pamant apele oceanelor tind  sa se ridice catre luna si astfel apare fluxul. Forta de atractie dintre soare si pamant creaza deasemenea fluxuri, dar aceasta forta este mai slaba decat cea dintre luna si pamant. Insa in momentul in care soarele, luna si pamantul se afla aproximativ pe aceeasi linie, (luna noua si luna plina), fortele lor gravitationale se unesc si fluxul atinge inaltimea maxima. In timpul primului si ultimului patrar luna si soarele se afla in unghiuri drepte fata de pamant si deci inaltimea fluxului este mica.

Fiecaruia dintre cele patru elemente ii corespunde atat o portiune a plantei, cat si o zi anume in care sa te ocupi de ea. Aceste zile specifice sunt raportate pe calendarul lunar, care se schimba in fiecare an, din cauza duratei inegale a lunilor anului. Ordinea „zilelor” este mereu aceeasi: fructe, radacini, flori si frunze. Spre exemplu, daca Luna se afla la apogeu in constelatia Gemenilor, este in mod obligatoriu o zi in care trebuie sa ingrijesti florile din gradina.

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale
. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Mult succes!

Comments are closed.