Calendarul lunii aprilie 2013 pentru ingrijire, plantare si recoltare | Calendarul lunar pentru gradinarit
Luna are o influenta directa mare asupra plantelor , si aceasta teorie se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa, Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura. Pamantul si luna se atrag reciproc iar acest fapt determina aparitia unor fenomene ca mareele. Forta gravitationala dintre luna si pamant face ca apa oceanelor sa se ridice. Cand luna se apropie de pamant apele oceanelor tind sa se ridice catre luna si astfel apare fluxul. Forta de atractie dintre soare si pamant creaza deasemenea fluxuri, dar aceasta forta este mai slaba decat cea dintre luna si pamant. Insa in momentul in care soarele, luna si pamantul se afla aproximativ pe aceeasi linie, (luna noua si luna plina), fortele lor gravitationale se unesc si fluxul atinge inaltimea maxima. In timpul primului si ultimului patrar luna si soarele se afla in unghiuri drepte fata de pamant si deci inaltimea fluxului este mica.Luna aprilie vine cu cele mai multe lucrari in gradina fata de toate celelalte luni ale anului, insa pentru iubitorii de gradina este una din ceel mai frumoase luni calendaristice. Ce poate fi mai frumos decat plantarea cu manuta ta a tot ce speri ca va fi foarte frumos peste cateva luni de zile, sau a legumelor care vor avea gustul cel mai bun, stiind ca peste ceva timp vei culege cu mana ta un fruct crescut natural, intr-un regim cat ai ecologic cu putinta.
Ce putem face in luna aprilie!
Aprilie este luna curateniei in gradina, luna in care daca nu am sapat din toamna putem sa sapam gradina, sa aplicam ingrasamintele naturale acolo unde avem nevoie, sa insamantam aproape toate plantele care se cultiva in cadrul unui an calendaristic. In luna aprilie este cel mai bun moment pentru plantarea pomilor fructiferi, a arbustilor fructiferi, ca clcematitelor, acum se indeparteaza protectia de iarna a trandafirilor, acum plantam magnoliile in gradina si alte plante de gradina. In zona de sud a tarii putem incepe confectionarea jardinierelor de balcon si apartament, este timpul sa ne infrumusetam cu ghivece de flori de primavara toata gradina. Pentru cei care isi fac singuri toate rasadurile de gradina acum e momentul optim pentru repicare, pentru insamantare a soiurilor care sunt potrivite pentru luna aprilie, acum putem planta salata si guliile. Daca dorim sa plantam vita de vie acum este momentul cel mai bun, insa nu uitati sa udati bine radacinile inainte de plantare.
Fiecaruia dintre cele patru elemente ii corespunde atat o portiune a plantei, cat si o zi anume in care sa te ocupi de ea. Aceste zile specifice sunt raportate pe calendarul lunar, care se schimba in fiecare an, din cauza duratei inegale a lunilor anului. Ordinea „zilelor” este mereu aceeasi: fructe, radacini, flori si frunze. Spre exemplu, daca Luna se afla la apogeu in constelatia Gemenilor, este in mod obligatoriu o zi in care trebuie sa ingrijesti florile din gradina.
Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.
Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.
Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.
Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.
Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.