Bryophyllum | Plante suculente pentru apartament | Familia Crassulaceae | Video

Genul Bryophyllum include 10 specii originare din zonele semideşertice din Africa de Sud, Madagascar şi Asia, dintre acestea cele mai cunoscute fiind speciile: Bryophyllum daigremontianum Berger. şi Bryophyllum tubiflorum Harv.

Spre deosebire de cactuşi, plantele din această grupă au frunze adevărate. Acestea sunt însă mult îngroşate, adaptate pentru acumularea de rezerve de apă, cu epiderma ceroasă sau pubescentă pentru limitarea transpiraţiei. Sunt plante la mare modă, atât datorită îngrijirii uşoare cât şi a calităţilor decorative deosebite ale frunzelor şi florilor. Aceste specii fac parte, în marea lor majoritate, din familia Crassulaceae; un număr mai restrâns de specii aparţin însă familiilor Agavaceae, Aizoaceae, Apocynaceae, Asclepiadaceae, Euphorbiaceae, Liliaceae, Portulacaceae.  Pe lângă importanţa decorativă, unele specii (cum ar fi, de exemplu, specii ale genului Aloe) prezintă şi o importanţă economică, fiind folosite ca materie primă în industria farmaceutică şi cosmetică. Zonele de origine din care provin majoritatea plantelor suculente sunt cele cu climat periodic secetos, unele dintre ele destul de apropiate geografic de zonele de provenienţă ale cactuşilor.

Bryophyllum daigremontianum. Este cunoscuta si sub denumirea de Kalanchoe daigremontiana. Planta formează o tulpină cilindrică, neramificată, înaltă de până la 40 cm. Frunzele sunt oval–lanceolate, mai mult sau mai puţin concave, lungi de până la 20 cm, cărnoase, suculente, dispuse opus. Marginile frunzelor sunt brun–roşcate, dentate asemenea unei pânze de fierăstrău; pe ele apar vara minirozete de frunze cu rădăcini care se desprind singure şi în contact cu substratul din ghiveci formează cu uşurinţă plante mature. Florile sunt tubuloase, gri–violet, cu diametrul de circa 2 cm, grupate în cime paniculiforme; înfloresc iarna.

Ceea ce o face foarte atractiva pentru colectiile iubitorilor de suculente si nu numai, este modalitatea de inmultire a ei, fiind de fapt si una din putinele plante vivipare, se inmulteste foarte rapid. Frunzele plantelor mature dezvolta pe extremitati plantule care se desprind foarte usor si cad in ghiveci, unde inradacineaza uluitor de repede. Pozitionarea acestor mici plantule pe frunza plantei mama, face de altfel si deliciul cresterii ei, oferindu-i de altfel si multitudinea de denumiri populare sub care mai este cunoscuta: Closca cu pui sau Planta Candelabru.Atentie la locul unde o amplasati, sa aiba aerisire suficienta pentru a nu se infecta cu boli precum fainarea.

Bryophyllum tubiflorum. O mai putem intalni si cu denumirea de Kalanchoe tubiflora, sau Kalanchoe verticillata. Frunzele sunt cilindrice, foarte cărnoase şi suculente, lungi de până la 15 cm, dispuse dens în verticil pe tulpina cilindrică, înaltă de până la 60–80 cm. Sunt colorate în verde–glauc, pătat cu brunverzui sau brun–roşcat şi formează minirozete de frunze cu rădăcini doar spre vârf. Florile tubulos–campanulate, galben–oranj, cu lungimea de circa 2 cm, sunt grupate în cime paniculiforme şi înfloresc la începutul primăverii. Au nevoie de multă lumină dar vara, în timpul orelor cu arşiţă puternică plantele se umbresc.

Planta este foarte decorativa, atat prin frunze cat si prin florile tubulare, in nuante combinate de violet, lila si oranj, ce apar in varful unor tije suculente, sub forma de corole. Frunzele caracteristice crasulaceelor – mari, verzi si carnoase, usor rotunjite, imbraca tulpina dreapta si fara ramificatii, sub forma de perechi alternative. În bune condiții  planta creste rapid, si infloreste. În condiții mai sărace, planta in cea mai mare parte se reproduce vegetativ, produce cantitati mari de bulbili, și durează ani de zile să înfloreasca.

Evitati excesul de apa la udare, cu deosebire in perioada rece. Aveti grija ca apa sa nu ajunga pe frunze, aceasta putand provoca plantei arsuri vara sau putrezirea ei in timpul iernii.

Bibliografie

Floricultura, G.E. Kiselev, Editura Agro-silvica de stat, 1956

Floricultura, Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Editura Bucuresti, 2010

Florile perene in gradini si parcuri, N.P.Gladki, G.K.Tavlinova, 1951

Amenajarea spatiilor verzi, L.B. Lunt, 1952

Foto  : www.sydneyweeds.org.au

www.desert-tropicals.com

Comments are closed.