Bougainvillea – familia Nyctaginaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Bougainvillea a devenit o plantă foarte populară, pentru primăvară sau vară, culorile ei cuceresc la prima vedere pe oricine. Bogăţia de flori ce îmbracă aproape tot frunzişul îţi dă impresia că este formată doar din flori şi tulpini în cascadă, împreunate şi încâlcite , pline de ţepi. Un adevărat spectacol de frumuseţe.

Genul  Bougainvillea cuprinde circa 16 specii originare din America de Sud. Dintre acestea , cea mai frecvent intalnita este specia Bougainvillea glabra Chois . – floarea de hartie.

Particularitati biologice. Bougainvillea creste ca un arbust sau liana , cu lastarii lungi , garnisiti cu spini. Frunzele sunt oval-eliptice , colorate in verde intens. Florile sunt mici , alb-crem , inconjurate de un involucru alcatuit din bractei persistente o lunga perioada din sezonul cald , foarte frumos colorate (rosu , roz , lila , oranj). Se poate dirija atat ca liana , cand se lasa sa creasca liber , cat si ca arbust cu coroana , cand cresterea este dirijata prin taieri.

Exigente ecologice. Este o planta care are nevoie de multa lumina , atat in sezonul cald , cat si in cel rece. Vara plantele au nevoie de multa caldura , suportand chiar soarele direct. Iarna plantele se mentin intr-un loc mai racoros (10 – 15 grade C) .Vara se uda din abundenta , iarna foarte putin. Solicita substraturi usoare , cu pH slab acid.

Producerea plantelor. Se inmulteste prin butasi de varf sau fragmente de lastari semilemnificati , primavara sau la sfarsitul verii ; folosirea stimulentilor de inradacinare asigura o inradacinare mai buna si mai rapida a butasilor. Temperatura optima de inradacinare a butasilor este de 20-22 grade C , iar umiditatea relative a aerului de 80-85%.

Ingrijirea plantelor. Primavara devreme se fac primele taieri prin care se        scurteaza ramurile si se corecteaza forma plantei , in raport cu tipul de conducere dorit – liana sau arbust. Dupa taieri , plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat , anual cele mici si odata la 2-3 ani cele mari; pentru acestea din urma , intre transplantari , se inlocuieste in fiecare primavara pamantul de la suprafata pe o adancime de 3 – 10 cm , in functie de marimea vasului. A doua serie de taieri se face dupa inflorire cand lastarii care au inflorit se scurteaza la 2-3 noduri pentru a stimula un nou val de inflorire.Fertilizarile faziale se fac pe tot parcursul sezonului cald , la interval de 2 saptamani , aplicand ingrasaminte minerale complexe sub forma de solutie cu concentratia de 0,1 %.

Publicat 01.11.2011

Autor Constantin Claudiu

Comments are closed.