Bolile și dăunătorii plantelor- Protecție naturală

Iată în cele ce urmează câteva reţete de soluţii pentru stropit ce se folosesc în agricultura ecologică.


Pentru a preveni sau înlătura dăunătorii se pot folosi metode naturale : soluție de alcool sanitar diluat cu apă (5%) și săpun lichid (eficientă la păduchii de frunze, păduchii țestoși, păduchii lânoși ) , jet puternic de apă rece pe partea inferioară a frunzei ( la păianjenul roșu ), scrum de țigară ( la păduchii de pământ ) , vapori fierbinți de apă (la nematozi și viermele sârmă ) , tutun mărunțit și cenușă ( la puricii de pământ ) , zeamă de tutun (la afide , larve și omizi ). Zeama de tutun se obține din 100g foi de tutun sau o țigară de foi mărunțite  peste care se toarnă 1 l apă fierbinte și se lasă 24 de ore la macerat. Apoi se adaugă încă 4 l apă și se folosește o dată, deoarece păstrată mai mult timp, nicotina(substanța activă din soluție ) nu mai are efect. Preparatul devine mai puternic , acționând bine și asupra păduchilor lânoși, a păduchilor țestoși și a omizilor păroase, prin adăugarea în lichidul încălzit a 50g săpun de potasiu și apoi a 100 ml spirt. La nevoie, tratamentul se repetă după o pauză de 3 zile.

Pentru a îndepărta păduchii de frunze și a crește rezistența plantelor la atacul bolilor, este recomandată plămădeala de urzici sau o soluție obținută asemănător, dar lăsată numai 12 ore la macerat, caz în care folosești numai plantă verde ( 1 kg în 10 l apă) și repeți stropirea după un interval de 3 zile, dar numai în perioade în care nu este soare. Dacă stropești plantele, concentrația să fie de 5%, iar dacă uzi direct pe solul umed 10%.

Plantele atacate de făinare scapă de această ciupercă periculoasă dacă sunt stropite seara cu soluție de sare de bucătărie, iar apoi dimineața sunt spălate cu apă curată. Soluția de sare sau cea de alior (laptele-cucului) pulverizată pe pământ se pare că este de ajutor contra ruginei, iar cenușa de lemn este eficace împotriva microorganismelor care produc înnegrirea coletului (zona dintre tulpină și rădăcină).

Extractul de coada-calului  (Equisettum arvense) întărește  țesutul plantei datorită conținutului de acid silicic și o face mai rezistentă la boli. Cum se prepară : lași 1kg plantă verde de coada-calului (sau 150 g uscată) la macerat în 10 l apă 24 de ore, apoi strecori și diluezi soluția în proporție de 1:5, după care o folosești prin stropiri în grădină, repetând la interval de câteva zile.

 

 

LizarDirector – director web romanesc

Comments are closed.