Banca de seminţe Kew Millennium Seed are deja peste 24.000 de specii de plante în depozit!

La 10 ani de la lansare acest proiect îndrăzneţ dă roade. Iată că Dr. Peter Thompson , cel ce a demarat proiectul , cât şi managerul proiectului, Roger Smith, au satisfacţia lucrului împlinit.Acest proiect , coordonat de Royal Botanic Gardens of Kew  în anul 2000, a fost iniţiat în scopul de  a conserva în buncăre speciale zeci de mii de specii de plante pe cale de dispariţie, într-o eventuală dispariţie a civilizaţiei de pe Tera.

Instalaţiile de depozitare sunt formate din mari galerii subterane , ce asigură o temperatură constantă, – 20 de grade celsius, ce conservă cea mai mare colecţie de seminţe din lume. În colaborare cu alte societăţi de stocare a seminţelor din alte ţări s-au stabilit parteneriate ce permit ţărilor să îndeplinească obiectivele internaţionale , cum ar fi strategia globală pentru conservarea plantelor. În octombrie 2009 specialiştii de la Kew Millennium Seed anunţau că au atins deja obiectivul ca peste 10 % din speciile de plante pe cale de dispariţie de pe glob sunt în buncărele de la Sussex.

Munca de conservare este o muncă deosebit de grea, seminţele ce sosesc aici din toată lumea trec printr-un proces special de curăţare şi confirmare a identităţii, după care sunt uscate şi apoi reambalate şi stocate la temperaturi de peste – 20 de grade celsius. Şi totul nu se termină aici! O dată la 10 ani seminţele sunt germinate pentru o reînoire a materialului. Deasemenea, periodic, o parte din stocul de seminţe sunt distribuite în mediul sălbatic la diverşi parteneri de pe toate continentele, schimburi  ce se realizează fără profit, pe baza avantajului reciproc.

Sunt peste 100.000 de specii de plante pe cale de dispariţie, lupta pentru colectarea acestor seminţe este o luptă contra cronometru, cercetătorii din întreaga lume dându-şi mâna spre rezolvarea acestei probleme deosebit de grave. Bazându-se pe vasta colecţie de seminţe , oamenii de ştiinţă britanici au demarat deja programe pilot  speciale de refacere a pajiştilor din Marea Britanie sporind astfel cantitatea , calitatea  şi diversitatea de plante indigene.

 

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 26.08.2011

Comments are closed.