Arava Agricultural R&D Exhibitions- Februarie 2012

De ce este atat de importanta aceasta expozitie?

Regiunea Arava este situata de-a lungul Marii Moarte pe o distanta de circa 180 de km, pana la orasul Eilat in nordul Israelului  si pe coasta Marii Rosii in partea de sud. Latimea regiunii variaza intre 3 si 10 km de la Muntii Negev Highlands in partea de vest si Muntii Edom in vecinatatea Regatului Iordanului in est.

Ei bine, aceasta regiune este fruntea horticulturii israeliene, varful de lance daca –l putem numi asa. Aceasta regiune produce peste 60 % din totalul exporturilor israeliene de legume proaspete si a peste 10 % din exportul de flori taiate. Pe o suprafata de circa 8840 de ha a acestei regiuni , in sezonul 2010 / 2011 au fost cultivate circa 82 % din aceasta suprafata cu legume, 15 % au fost plantate ca pepiniere de arbori sau arbusti iar un procent de 3 % a fost cultivat pentru flori taiate. 

Cea mai cultivata leguma in aceasta zona ( dar si cea mai exportata ) este ardeiul – Piper capsicum, detine un procent de 50 % din suprafata terenurilor cultivate si circa 60 % din total suprafata cultivata cu legume. Agricultura bio-organica, asa anumita agricultura ecologica de la noi ,este cultivata pe circa 12 % din aceasta suprafata.

Activitatea de cercetare- dezvoltare are loc in 3 sate agricole, Neot Hakikar, Ein – Tamar si Ein Hazeva de pe Valea Sodomei  si in 5 sate agricole  din zona centrala, Idan, Hazeva, Ein – Yahav , Tzofar si Paran. Populatia din regiunea centrala Arava este formata din 700 de familii din care 500 de familii sunt agricultori, adica circa 3050 de oameni dupa datele culese in anul 2011 , iar pe Valea Sodomei ( Tamara ) sunt circa 120 de familii de agricultori , adica circa 550 de persoane.

Extrapoland la noi in Romania situatia data ,ne intrebam, oare la noi nu s-ar putea adapta ceva asemanator in regiunile noastre legumicole clasice, din zona Tecuci, zona Arad- Oradea  sau zona Ialomita? Sunt zonele noastre geografice care sunt cele mai bine adaptate din punct de vedere climatic pentru culturile legumicole sau de sera. Guvernul ar putea lansa un program amplu de dezvoltare , care sa se intinda pe o perioada lunga, de minim 20 de ani, program care sa restabileasca rolul Romaniei de producator principal agricol al Europei, un program paralel cu finantarile europene , pentru a da startul crearii unor astfel de zone de agricultura intensa. Nu sunt cel mai in masura sa vin cu astfel de propuneri, insa la nivel ministerial, decat niste administrari de fonduri europene si barbologie goala , mult mai indicat ar fi lansarea unui program national de dezvoltare a producatorilor de legume, program care sa asigure si desfacerea produselor, sa aduca acest sprijin fermierului care este ocupat cu productia si mai putin cu desfacerea. Astazi desfacerea produselor legumicole este eficienta numai in mod organizat, prin centre comerciale, prin depozite care ar putea sa preia productia de la micii producatori. Astfel micile tarabe de la poarta , si preturile derizorii nu ar mai fi posibile, micii fermieri s-ar preocupa de productie si de obtinerea unor productii mari si valoroase. Raman la parerea ca la noi in tara problema cea mai mare este desfacerea productiei , micii producatori inca nu se pot organiza in asa fel incat sa poata fi competitivi marilor retele de hypermagazine.

Cum este alcatuita expozitia Arava Agricultural R& D ?

Expozitia este impartita pe sapte sectoare de activitate : legume, plante ornamentale, plante de protectie, livezi, agricultura ecologica, pescuit si cercetare horticola. Fiecare sector de activitate are in frunte o Comisie de specialitate condusa de un presedinte, comisie formata din cercetatori, personal de serviciu, agricultori , cei care preiau datele, le analizeaza si le rezolva pe o anumita scara prioritara functie de problemele aparute. In fiecare an  se stabilesc contacte, la sfarsit de sezon se realizeaza intruniri , se emit comunicate de presa, pliante, etc. Ocazional se organizeaza si cursuri de pregatire pentru cei interesati cat si excursii pe diverse teme pentru schimb de experienta.  

Unul din proiectele eco-friendly de mare importanta, proiect inceput in anul 1999 este metoda biologica de control a daunatorilor din livezile situate in regiunea Arava. Proiectul se bazeaza pe imprastierea dupa un program bine stabilit asupra regiunii Arava a unor muste sterile masculine, iar o data cu impanzirea intregii regiuni cu acesti masculi sterili populatia de daunatori isi reduce considerabil sansele de reproducere , in acest mod scazand populatiile de daunatori ce afecteaza intreaga regiune. Acest proiect este dupa un concept unic pe glob , si este unul din proiectele cu un real succes in combaterea daunatorilor pe cale biologica. Avantajele acestui program a fost enorm, in primul rand reducerea pesticidelor utilizate a permis exportul fructelor pe piata SUA, unde importurile de fructe erau puternic controlate  in privinta acestui aspect. Iar un al doilea avantaj a fost dezvoltarea de proiecte comune  in colaborare cu Regatul Iordaniei, fapt ce a dus la dezvoltarea unor relatii durabile cu acest stat vecin ce mai demult nu erau posibile.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 31 ianuarie 2012

Foto : www.arava.co.il/tourism

Comments are closed.