Anemone L.– deditei , floarea vantului , anemone- Cultivare sfaturi utile, înmulţire
Sunt plante vivace rizomatoase sau tuberculiforme cu partea subterana turtita , originare din regiunile temperate si reci ale emisferei nordice. Anemonele constituie tufe de frunze divizate abundent , mai ales la baza lor , posedand flori simple sau duble foarte apreciate.
Anemone japonica Sieb.et Zucc.,originara din Japonia , formeaza tufe cu frunze trilobate , dintate si intinse , mai mult sau mai putin ramificate la varf , terminate prin flori frumoase , lung pedunculate , simple sau duble , rosii sau roz.Intreaga planta este pubescenta.
Anemone hybrida Paxt – Aceasta specie a dat nastere urmatoarelor soiuri : Aureole,cu inaltimea de cca 60 cm si flori involte de culoare roz ; Coup D`Argent , inalta de circa 100 cm , alb ; Konigin Charlotte , cu flori duble , roz , frunze mari ; Prinz Heinrich , rosu inchis si 60 cm inaltime.
Ii priesc pamanturile afanate , expuse la semiumbra , nu pea umede. Cultura nu necesita ingrijire speciala.Este o planta foarte florifera si se poate planta in toate parcurile si gradinile.Se inmulteste primavara prin divizare. Se recomanda sa fie replantate la fiecare 2 ani la o distant de cca 50 cm intre plante.
Anemone coronaria L. este originara din Europa meridionala.Planta foarte apreciata , cu inaltimea cuprinsa intre 25 – 30 cm , caracterizata prin frunze divizate , grupate la baza tulpinii , dominate prin tije florale terminate cu cate o floare mare in forma de cupa deschisa.Tija florala are cam la 2/3 din inaltime un involucru , un fel de guleras format din frunze mici.Florile sunt frumos colorate in roz , rosu viu , albastru si alb.
Soiurile care au trezit un interes mai deosebit sunt :Anemone de Caen , Hollandia , Admiral.
Anemonele cer un sol usor , bine drenat , bogat in substante hranitoare , prefera locurile cu semiumbra , dar se pot cultiva si la soare.Suporta cu usurinta temperaturile scazute.
Anemonele se pot inmulti prin seminte , despartirea tuberculilor sau prin diviziunea tufei. Semanatul se face din aprilie pana in august , in vase sau ladite cu pamant usor si bogat.Dupa semanat , semintele se acopera usor cu pamant.Tinerele plante , fie ca se planteaza in toamna si iarna se acopera cu un strat de frunze , iar in aprilie pot da deja flori , fie ca se lasa in rasadnite reci , fara sa fie replicate.La sfarsitul lunii martie , inceputul lunii aprilie, cand plantele au inceput sa creasca se uda din abundenta si li se administreaza ingrasaminte chimice complexe. In iulie , dupa ce udatul se rareste si planta intra in repaus , bulbii se pot scoate si depozita in incaperi racoroase si uscate , unde pot ramane 2 -3 ani si chiar mai mult.
Plantele inmultite prin diviziunea tuberculilor , infloresc in primul an.Se recomanda ca aceasta operatie sa se faca in perioada de repaus a tuberculilor.Plantatul se face primavara si , mai frecvent, toamna deoarece pot inflori in primele zile ale primaverii.Inainte de punerea lor in pamant , se vor tine in apa calduta , cca 24 ore.Deoarece tuberculii sunt foarte fragili , trebuie manipulati cu atentie.Distanta de plantare este de 20 – 25 cm si adancimea de la 5 – 8 cm.
Se poate face o esalonare a infloririi practicand plantarea in epoci diferite.
Daca se planteaza in septembrie – octombrie , se acopera cu frunze peste iarna si pot inflori din aprilie pana in iunie , iar daca se face plantatul in aprilie , inflorirea poate avea loc in octombrie , insa florile sunt de proasta calitate.
Cultura fortata a anemonelor se poate face la sol in sera sau pe parapet.Pentru fortat se folosesc mai mult cele provenite din specia Anemone coronaria.Plantarea tuberculilor se face din august pana in luna decembrie.Amestecul de pamant preferat este format din pamant de telina , mranita , pamant de frunze , turba si nisip.
Plantatul in sera se face la 20/22 cm , mentinandu-se la o temperatura de 12 – 14 grade C.
Pentru cultura la ghivece se planteaza la 2 – 3 cm adancime si apoi se duc in rasadnite.Cand plantele sunt in plina vegetatie , se administreaza ingrasaminte , se uda si se umbresc cand razele soarelui sunt puternice.
Dupa terminarea infloritului plantele parcurg o perioada de repaus.
Se intrebuinteaza la decorarea parcurilor si gradinilor si ca flori taiate.
Mult succes!
Autor Constantin Claudiu
Publicat 08.11.2011
Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres