Ananas – Cultivare, sfaturi utile , inmultire – familia Bromeliaceae

Genul Ananas (ananas) include 5–6 specii terestre, cu frunze lanceolate, originare din America de Sud. Dintre acestea, se întâlnesc mai frecvent în cultură speciile Ananas bracteatus Mill. şi Ananas comosus Mer. (syn. A. sativus Schultz).
Ananas bracteatus. Planta formează o rozetă largă de frunze cu înălţimea de până la 70 cm şi diametrul de până la 50 cm. Frunzele sunt lanceolate, cu vârful puternic ascuţit, foarte rigide, cu ţepi puternici pe margine şi în vârf, colorate în verde–brun, lucioase. Există şi o varietate foarte frumoasă – ’Tricolor’ cu frunzele dungate cu verde şi galben–crem şi marginea şi spinii roz–strălucitor. Vara plantele formează flori galben–roşietice însoţite de braceti roşii, dispuse într-o inflorescenţă spiciformă cilindrică, lungă de circa 15 cm. În zonele de origine florile sunt urmate de fructe brun–verzui, comestibile, plăcut aromate dar nu foarte suculente.
Ananas comosus. Este specia de la care provin fructele de ananas comercializate pe piaţă. Planta se caracterizează printr-o vigoare mai mare, frunzele atingând lungimea de până la 1 m. Acestea sunt, de asemenea, prevăzute cu ţepi puternici pe margine şi în vârf şi sunt colorate în verde închis la varietatea tip şi verde cu marginile galben–crem la varietatea ’variegatus’. Florile apar vara şi sunt colorate în roşu–violet sau albastru violet, înconjurate de bractei galben-roşietice, reunite în inflorescenţe spiciforme cilindrice, lungi de până la 30 cm.

Inmultire

Înmulţirea prin butaşi se practică cel mai frecvent la ananas, butaşul fiind de fapt rozeta înălţată de frunze ce însoţeşte fructul. Aceasta se detasează de fruct, se trece cu baza prin praf de cărbune vegetal şi se lasă câteva ore să se cicatrizeze bine secţiunea rezultată în urma detaşării. În continuare butaşul se plantează superficial în substrat de turbă fibroasă + perlit şi se asigură aceleaşi condiţii de mediu ca în cazul semănăturilor. Înrădăcinarea durează 2–3 luni, de la butăşire şi până la obţinerea plantelor capabile să înflorească şi să fructifice fiind necesară o perioadă de 3–4 ani.

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://zoom50.wordpress.com

Comments are closed.