Amaranthus – Motul curcanului sau trompa elefantului – Flori pentru gradina

Familia Amaranthaceae

Genul Amaranthus cuprinde circa 45 specii originare din zonele tropicale şi subtropicale din Asia, Africa, America, cea mai răspândită fiind specia Amaranthus caudatus L. – ştir decorativ, moţul curcanului, trompa elefantului.  Numele genului Amaranthus vine din limba greaca “ amarantos “ inseamna “ nepieritoare “ , iar “ caudatus” inseamna “ coada” , referindu-se la inflorescenta sa.    Planta prezintă o tulpină cărnoasă, puternică, suculentă, colorată în roşu–purpuriu, înaltă până la 100 cm pe care sunt dispuse frunzepeţiolate, alterne, eliptice. Florile mici, sunt aşezate la subsoara unor bractei persistente, colorate în roşu–carmin; sunt grupate în inflorescenţe spiciforme terminale, reunite la rândul lor în panicule lungi, pendule.

Plantele de Amaranthus cresc şi înfloresc frumos pe terenuri însorite, fertile, calcaroase, umede, permeabile şi afânate.
Înmulţirea şi cultura. Amaranthus se înmulţește prin seminţe, semănate în lădiţe, în sere sau în solarii şi răsadniţe, la începutul lunii aprilie. Pentru obţinerea a 1000 de plante sunt necesare circa 2 g seminţe; temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 15–18 °C, plantele răsar în 7–8 zile de la semănat. Repicatul răsadurilor se face o singură dată, după circa 2 săptămâni de la răsărire, în lădiţe, plăci alveolare sau ghivece, ciupindu-se de 1–2 ori până la plantare.  Plantarea răsadurilor în câmp se face în luna mai, după ce a trecut pericolul brumelor şi îngheţurilor târzii, la distanţele de 40–80 cm, în funcţie de specie şi varietate. Se aplică lucrările generale de îngrijire.

Frumusetea Amaranthusului a fost sursa de inspiratie pentru Bernie Taupin, compozitor celebru ce a scris cantecul Love Lies Bleeding interpretat si de Elton John. Dupa unii autori , frunzele tinere de amaranthus pot fi folosite in bucatarie, in salate, sau fierte asa cum se prepara spanacul spre exemplu. Dupa alti autori atunci cand amaranthusul creste pe un sol bogat in azot , frunzele acumuleaza nitrati care pot fi toxici. Semintele pot fi consumate crude. Pentru iubitorii de floristica, va recomandam sa le folositi si ca flori taiate, daca le taiati atunci cand florile sunt deschise cam in proportie de 75 % se pot pastra in vaza timp de aproape 10 zile. O alta recomandare este de a le cultiva si in ghivece suspendate, pot crea un spectacol unic.

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://www.rainyside.com

 

Comments are closed.