Altoirea puietilor de pomi fructiferi in campul I

In vederea altoirii, puietii se pregatesc in prealabil dupa cum urmeaza: in cazul puietilor fasonati scurt la plantare, dupa formarea lastarilor, se alege unul mai viguros iar ceilalti se suprima. Pentru a stimula ingrosarea tulpinilor la semantoase, se scurteaza varful , la inceputul lunii iulie. La samburoase, la care de regula tulpinile se ingroasa prea mult, se raresc lastarii anticipati lasand doar 1- 2 catre varf si se raresc prasilele si udarile. Tot in vederea altoirii, puietii se curata de lastarii crescuti in zona coletului si se desface pamantul in jurul lor. Inainte de a incepe altoitul, se intocmeste planul de altoire care cuprinde ordinea in care se va efectua altoitul speciilor din scoala de pomi, soiurile care se vor altoi si modul de aprovizionare cu altoi. Se face aprovizionarea cu materialele necesare, se pregatesc uneltele de altoit si se instriesc muncitorii altoitori.

Altoitul se executa numai pe timp frumos, in orele de dimineata, si de dupa amiaza, evitandu-se perioadele de zi cu calduri si arsita. Pe masura executarii altoitului, se inscriu in registrul pepinierei datele privind numarul puietilor oculati cu indicarea soiului, data altoirii si provenienta altoilor. Dupa un interval de 8- 10 zile, in cazul samburoaselor si 13- 15 zile in cazul semintoaselor se face verificarea prinderii la altoire si se realtoiesc puietii la care operatia nu a reusit prima data. Se controleaza deasemenea legaturile si in cazul cand se constata inceput de strangulare, acestea se desfac sau se slabesc.

In unii ani, o parte din ochii altoiti pornesc in vegetatie. Intrucat lastarii formati nu au timpul necesar pentru maturare, cresterea lor trebuie intrerupta prin ciupirea varfului chiar in primele zile de la pornirea in vegetatie, aceasta pentru a preveni distrugerea lor de ger. In cea mai mare parte a tarii ochii altoiti ierneaza foarte bine fara a fi protejati, totusi exista si cazuri cand puietii de samburoase mai ales, au nevoie sa fie protejati. In acest scop se recomanda musuroirea lor la baza, astfel ca ochii sa fie acoperiti cu un strat subtire de pamant. In zonele cu geruri mari si soluri umede baza altoilor se acopera cu rumegus de lemn, frunze uscate sau pleava.

Taierea si plivitul salbaticului in campul II

In campul II, lucrarile incep in momentul cand pericolul ingheturilor a trecut. In primul rand se dezvelesc ochii care au fost musuroiti toamna apoi se face suprimarea salbaticului la cep, la 12- 15 cm deasupra ochiului altoit. In cazul soiurilor care pornesc mai greu, cepul se lasa mai scurt, de 6- 8 cm. O data cu taierea la cep, se scot la inel, toate ramurile de pe portaltoi, aflate sub punctul de altoire sau deasupra lui si se orbesc ochii. La gutui se recomanda ca in varful cepului sa se lase neextirpati 1- 2 muguri, pentru a asigura formarea unor lastari care ulterior se ciupesc si se mentin sub forma unor rozete de frunze pentru a impiedica uscarea lui. In unele pepiniere se practica sistemul formarii pomilor fara cep. Aceasta metoda se recomanda numai in cazul soiurilor care se sudeaza bine cu portaltoiul si care nu formeaza curburi mari ca de exemplu: Golden delicious, Starking delicious, Starkrimson, Parmen auriu, Favorita lui Clapp, Untoasa Hardy, Anna Spath si altele.

Materialul rezultat din taierea salbaticului se strange, se scoate din parcela si se arde. Vara in repetate randuri se face plivitul salbaticului care apare sub punctul de altoire sau pe cep.

Publicat 14/ 02/ 2013

Foto www.thepatchlandcare.org.au

www.ces.ncsu.edu

Comments are closed.