Aloe | Plante suculente | Familia Liliaceae | Video

Îngrijirea plantelor suculente cu frunze este deosebit de uşoară, grija principală constând în asigurarea condiţiilor de mediu în funcţie de sezon, aşa cum s-a arătat mai sus. Asigurarea repausului relativ iarna constituie un element de bază în menţinerea valorii decorative a plantelor un timp îndelungat. Astfel, plantele suculente cu frunze sunt foarte pretenţioase faţă de lumină, multe dintre ele suportând soarele direct chiar şi în timpul verii. Ca şi cactuşii, aceste plante manifestă pretenţii ridicate faţă de intensitatea luminoasă şi pe parcursul iernii, când plantele se trec printr-un repaus relativ, desigur nu atât de pronunţat ca în cazul cactuşilor. În raport cu temperatura plantele suculente cu frunze suportă temperaturi de până la 40–45 °C vara, optimul termic pentru această perioadă fiind de 30–35 °C. În timpul iernii temperatura optimă este de 12–15 °C ziua şi 10–14 °C noaptea, în funcţie de specie. Udatul se face rar şi cu moderaţie.

Aloe arborescens este o planta ce poate fi folosita pentru intarirea sistemului imunitar, recunoscuta pe plan mondial. Una din retetele cele mai renumite este cea a Parintelui brazilian Romano Zago, care a realizat din frunze intregi de aloe, impreuna cu miere de albine neincalzita si cu 1 % alcool de provenienta organica. Frunzele de aloe recoltate trebuie prelucrate in aceeasi zi, de aceea producatorii de aloe pentru prelucrare le recolteaza noaptea astfel incat pana a doua zi dimineata sa ajunga la laboratoarele de prelucrare. Plantele de aloe din care se recolteaza aceste frunze au in general minim 8 ani de crestere in sera.Acest produs s-a dovedit ca ajuta la intarirea sistemului imunitar si asigura o sanatate optima, creste energia si vitalitate. Aceasta formula, este cu 200 % mai puternica decat produsele obtinute din compusii phytonutrienti din Aloe vera si  a fost brevetata si  produsa de catre DECA Aloe arborescens SUA LP.Anual aici se produc peste 23 de milioane de suc de Aloe arborescens.

Aloe este un gen cu circa 300 specii drajonante, cu portul arborescent sau în formă de rozetă, originare din regiunile tropicale şi subtropicale ale Africii şi peninsulei arabice. Cele mai cunoscute specii sunt: Aloe arborescens Mill., Aloe saponaria (Ait.) Haw. şi Aloe vera (L.) Burm.

Aloe arborescens. Planta are port arbustiv, cu tulpina cilindrică, ridată, alb–cenuşie. Frunzele sunt sagitat–alungite, mult îngroşate, foarte cărnoase, suculente, mai mult sau mai puţin arcuite, flexibile, cu marginile dinţate, verzi–intens sau verzi–glauce. În condiţii de apartament planta poate atinge o înălţime de 60–100 cm în timp ce în zonele de origine înălţimea poate atinge chiar şi 4 m. Florile apar la exemplarele mature, la sfârşitul primăverii – începutul verii şi sunt tubuloase, roşii, lungi de până la 4 cm, grupate în raceme terminale cu lungimea de până la 30 cm.

Aloe saponaria. Este nativ din Africa de Sud-est, Botswana si Zimbabwe. In mediul natural poate sa atinga inaltimea de 60 de cm.Frunzele sunt sagitat–lanceolate, îngroşate, foarte cărnoase şi suculente, uşor recurbate spre vârf, verzi–cenuşii, cu striuri circulare albicioase dispuse în benzi transversale; au lungimea de circa 20 cm şi sunt prevăzute cu spini ascuţiţi pe margini şi în vârf. Florile sunt tubuloase, roşii sau galbene, cu diametrul de 3,5–4,5 cm, grupate în panicule terminale lungi de 40–60 cm; înfloresc vara.Acest gen de aloe este foarte tolerant la seceta, chiar daca la seceta prelungita frunzele se pot ghemui, ele nu se vor usca complet. Se inmulteste prin separarea noilor pui aparuti langa rozeta de frunze principala.Creste foarte bine pe soluri nisipoase, pietroase, bine drenate, tolereaza foarte bine solurile saline, de aceea creste pe malurile marii. Este o specie ce poate fi folosita in gradina de cactusi, daca dorim sa infrumusetam un colt de apartament unde mai avem cativa cactusi, la construirea unor terarii deosebite. Deseori poate fi confundata cu plantele din familia Agavaceae, pentru ca au frunzele la fel suculente, insa cele din familia Agavaceae au frunzele mai fibroase.

Aloe vera. Planta formează rozete laxe de frunze cu înălţimea şi diametrul de până la 60 cm. Frunzele sunt linear–lanceolate, lungi de până la 45 cm, cărnoase, îngroşate, suculente, verzi–cenuşii, cu marginile garnisite cu dinţi cărnoşi, roz–albicioşi. Plantele de Aloe se adaptează bine în condiţiile din apartamente cu condiţia să beneficieze de suficientă lumină. Vara suportă foarte bine soarele direct.

Bibliografie

Floricultura, G.E. Kiselev, Editura Agro-silvica de stat, 1956

Floricultura, Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Editura Bucuresti, 2010

Florile perene in gradini si parcuri, N.P.Gladki, G.K.Tavlinova, 1951

Amenajarea spatiilor verzi, L.B. Lunt, 1952

Foto : http://vro.dpi.vic.gov.au

www.dacon-china.com

Comments are closed.