Agroturism în Anglia – Să învăţăm din succesul altora!

foto : Martin Pope

John Rudgard şi Stephanie Rudgard – Redsell duceau pe vremuri o viaţă stresantă în domeniul hotelier, ore nesfârşite la birou, stres şi timp liber aproape niciodată. Până în ziua în care soţia sa l-a îndemnat să se ducă la un curs, „ Permacultura pentru oamenii ocupaţi”. Ei bine, acest curs a schimbat viaţa familiei. S-au mutat din mediul urban, nu foarte departe de Londra, în satul Faversham , Kent,au deschis o pensiune în special pentru turismul de weekend, duc o existenţă mai durabilă, creşterea animalelor, grădinăritul de lângă casă au devenit ocupaţii principale, iar acum predau şi la alţi doritori cum să meargă pe urmele lor.


Stephanie Rudgard- Redsell provine dintr-o familie ce se ocupa cu creşterea animalelor de fermă, cu toate acestea părinţii au îndrumat-o să studieze economia la Cambridge, în timp ce mama lui John s-a ocupat cu grădinăritul. Stephanie spune că a prins gustul pentru acest sector din lectura unor reviste de ecologie şi a unor reviste de permacultura. Principiile după care vor să-şi ghideze viaţa , sunt de fapt ca ale noastre, să poluezi mai puţin, să cumperi mai puţine alimente procesate în mod industrial, să ai o alimentaţie bazată pe producţia proprie, mai ales că ai posibilitatea de a consuma foarte proaspăt totul. Iar după ce au trecut la acest mod de viaţă, ei spun că a devenit aproape imposibil să mai mănânce la restaurante sau mâncare de tip fast-food.

Acest mod de viaţă , sănătos, revigorant le-au trezit ambiţii noi, şi proiecte încă nerealizate, ce urmează a fi puse în aplicare, proiecte mult mai ecologice, de a folosi doar alimente produse în mod natural, de a-şi petrece concediile doar la camping, de a folosi albinele pentru polenizarea producţiei proprii, etc.

Filozofia permaculturii susţine crearea unui mod mai durabil de viaţă folosind un sistem armonios din punct de vedere ecologic, ce poate fi adoptat de către oricine. Astfel , ei folosesc grădina proprie pentru a mima microclimatul natural sălbatic. Plantează în straturi tot ceea ce au nevoie pentru alimentaţia proprie, acest sistem oferă o foarte bună producţie, este din punct de vedere biologic durabil, are o întreţinere uşoară şi permite adaptarea la scară mică a mediului natural.

La prima vedere pare greu, dar iată că din angajaţi în sistemul hotelier au devenit propriul lor stăpân, şi acum predau cursuri de promovare a modului lor de viaţă şi jumătate din casa lor este deschisă turiştilor , în special în weekend. Deasemeni, cresc lângă grădina lor găini şi porci şi în grădină toate plantele de grădină ce se pot cultiva acasă.Anul acesta predau în weekend tehnica permaculturii şi tehnici de grădinărit precum şi alte sfaturi durabile pentru produsele ecologice.

Fiind pasionat de permacultură, m-am interesat puţin şi de preţul unui curs  de weekend, iar domnul John Rudgard mi-a răspuns că în baza unei programări , organizează cursuri unu-la-unu, sau pentru două persoane, cazare inclusă în casa sa, mic dejun şi cină, la preţul de 300 de lire. Pentru cei care doresc mai multe informaţii pot accesa pagina de internet http://riflemancottage.co.uk,  la numărul de telefon +441795521638. Cursurile se vor desfăşura pe tot parcursul anului, şi este adresta oricui crede că are nevoie de a găsi modalităţi de a avea grijă de el insuşi peste toate de a proteja si planeta. Dacă sunteţi în căutarea unei schimbări în viaţa dvs , atunci acest curs sigur vă va ajuta.

Deşi permacultura este cel mai frecvent gândită ca o legătură a grădinăritului cu agricultura ecologică, principiile sale, etica şi metodele de proiectare pot fi adaptate şi utilizate în activitatea fiecărui individ, după interesele sale, pentru a duce un stil de viaţă armonios şi durabil. Permacultura oferă o perspectivă cu privire la toate aspectele legate de construirea unui viitor durabil. Aceasta ne încurajează să folosim abilităţile noastre individuale , cunoştinţele şi interesele bazându-se pe ştiinţa şi înţelepciunea tradiţională.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 17.08.2011

 

Comments are closed.