Agrostis elegans | Ierburi decorative

Florile de paie si ierburile decorative au o mare intrebuintare in arta florala, in sezonul de iarna, cand florile proaspete de obicei se gasesc in cantitate mica. Sub denumirea de flori de paie, care se mai numesc si imortele, se intelege o grupa a florilor anuale, ale caror flori taiate, uscate cu pricepere isi pastreaza aspectul proaspat mai multe luni, fara a-si schimba forma si a-si pierde culoarea, datorita structurii lor tari , paioase. Din florile de paie fac parte Acroclinium, Ammobium, Helicrysum, Gomphrena, Xeranthemum, Rhodanthe, Statice. Dintre ierburile decorative se intrebuinteaza Agrostis, Brisa, Stipa, Lagurus, Panicum, Hordeum, Eragrostis. Toate acestea fac parte din familia Gramineae.

Ierburile decorative sunt bune atat pentru buchetele din flori proaspete, cat si pentru buchetele din flori de paie. Ele invioreaza buchetele fie prin spiculetele lor care atarna pe niste fire subtiri ( Brisa ), fie prin paniculele pufoase matasoase albe, de mare efect, ( precum Stipa). Hordeum si alte ierburi decorative se intrebuinteaza pentru infrumusetarea grupurilor de flori din amenajarile floricole.

Agrostis este o iarba marunta, eleganta, cu inflorescente in forma de panicule. Speciile cele mai cunoscute sunt Agrostis elegans Thore si Agrostis pulchella Kth., care se cultiva ca flori de paie. Denumirea populara este Iarba campului.

Publicat 12/ 02/ 2013

Foto http://www.naturamediterraneo.com

Comments are closed.