Agave americana | Plante suculente | Familia Agavaceae | Video

Spre deosebire de cactuşi, plantele din această grupă au frunze adevărate. Acestea sunt însă mult îngroşate, adaptate pentru acumularea de rezerve de apă, cu epiderma ceroasă sau pubescentă pentru limitarea transpiraţiei. Sunt plante la mare modă, atât datorită îngrijirii uşoare cât şi a calităţilor decorative deosebite ale frunzelor şi florilor. Aceste specii fac parte, în marea lor majoritate, din familia Crassulaceae; un număr mai restrâns de specii aparţin însă familiilor Agavaceae, Aizoaceae, Apocynaceae, Asclepiadaceae, Euphorbiaceae, Liliaceae, Portulacaceae.La noi in tara se folosesc ca plante de interior, plante de apartament.

Pe lângă importanţa decorativă, unele specii (cum ar fi, de exemplu, specii ale genului Aloe) prezintă şi o importanţă economică, fiind folosite ca materie primă în industria farmaceutică şi cosmetică. Zonele de origine din care provin majoritatea plantelor suculente sunt cele cu climat periodic secetos, unele dintre ele destul de apropiate geografic de zonele de provenienţă ale cactuşilor.

Genul Agave reuneşte peste 200 specii drajonante, cu frunze suculente, rigide, mai mult sau mai puţin ţepoase, originare din regiunile semideşertice situate pe continentul american, cea mai cunoscută fiind specia Agave americana (L.) Querry. Numele plantei vine din grecesul Agauos care inseamna Admirabil, cu referire probabil al frunzele foarte ascutite si lungi. Planta formează o rozetă de frunze puternice, mult îngroşate, rigide, linear–lanceolate, terminate cu un spin puternic, brun–cenuşiu. Marginile frunzelor sunt, de asemenea, prevăzute cu spini scurţi dar rigizi, brun–cenuşii. Coloritul frunzelor este verde–glauc (la varietatea tip) sau verde–glauc cu marginile galbene. În zonele de origine plantele pot atinge 2 m în înălţime şi 3 m în diametru însă în condiţii de apartament aceste dimensiuni depăşesc rareori 1 m.

Plantele de Agave suportă foarte bine soarele direct din timpul verii. Temperaturile optime din timpul iernii sunt de 12–14 °C ziua şi 10–12 °C noaptea. Îngrijirea plantelor suculente cu frunze este deosebit de uşoară, grija principală constând în asigurarea condiţiilor de mediu în funcţie de sezon, aşa cum s-a arătat mai sus. Plantele de Agave dupa ce infloresc mor.Expuneti ghiveciul pe timpul verii in plin soare. Probleme pot aparea doar daca balteste apa, pot aparea putreziri, daca aveti melci in gradina poate fi iarasi o problema pentru ca vor ataca frunzele. In mediul natural plantele infloresc dupa o perioada lunga de timp, care poate sa tina si 30 de ani uneori, iar dupa inflorire mor, insa pe tot parcusul vietii ele lasa “pui”, drajoneaza si astfel isi continua linia.

Seva plantelor de Agave este utilizat ca un diuretic și un laxativ. Sucul din frunze se aplică pe vânătăi cu efect foarte bun pentru piele,  pe plan intern pentru indigestie, flatulență, constipație, icter și dizenterie. Precursori de steroizi hormon sunt obținute din frunze.In medicina naturista din America de Nord, pedunculul si inima plantei pot fi prajite si mancate, sunt dulci. Semintele de Agave pot fi macinate si folosite pentru paine si ca agent de ingrosare pentru supe. O companie din California comercializeaza nectar de agave, un indulcitor ce este extras din fructe de agave salbatice.

In California si Mexic se cultiva o specie numita Agave tequilana, din care prin distilare, se prajeste la foc si se obtine asa-numitul Mescal care este folosit la prepararea renumitei bauturi Tequila.

Bibliografie

Floricultura, G.E. Kiselev, Editura Agro-silvica de stat, 1956

Floricultura, Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Editura Bucuresti, 2010

Florile perene in gradini si parcuri, N.P.Gladki, G.K.Tavlinova, 1951

Amenajarea spatiilor verzi, L.B. Lunt, 1952

Foto   www.dangergarden.blogspot.com

www.missouribotanicalgarden.org

Comments are closed.