Afelandra – Aphelandra B br. – Cultivare , sfaturi utile, înmulţire.

Originară din Brazilia, de o frumuseţe exotică , foarte decorativă, înviorează atmosfera oricărei încăperi prin inflorescenţa sa galbenă, în formă de spic viguros şi frunzişul său compact cu nervuri puternic colorate, puternic contrastante. Ca utilizare o putem expune în orice cameră din casa noastră cu multă lumină, cu o temperatura cuprinsă între 18- 20 de grade celsius, o atmosferă umedă îi va face mai mult bine, de aceea este recomandată şi în baie doar dacă este iluminată bine în mod natural.

Toate speciile din comerţul cu flori din România la ora asta sunt produse în Olanda. Nu avem nici un producător în România a acestei specii, datorită în principal cererii scăzute fiind o plantă de interior .

După ofilirea florii se taie inflorescenţa de la bază , după care se va impune plantei un repaos de circa 2 luni de zile, în care se vor suprima udările cu îngrăşăminte şi se vor diminua udările. La începutul primăverii se fac câteva tăieri plantei pentru a –i menţine forma şi totodată se poate face transplantarea într-un alt ghiveci. Schimbarea ghiveciului poate fi făcută o dată la 2 ani de zile. Amestecul de pământ folosit poate fi format din 2/3 pământ de pădure şi 1/3 mranita putrezita apoi completaţi puţin nisip. După ce a-ţi efectuat transplantarea şi observaţi că planta s-a înrădăcinat se poate uda o dată pe săptămână cu îngrăşământ diluat în apa de udat. Următoarea înflorire se va produce în toamnă.

În lunile de vară , cea mai bună creştere şi înflorire se paote obţine la o temperatură de circa 24- 25 de grade celsius. S-a observat de asemenea, că intensitatea mare a luminii influenţează direct iniţierea florii. Acest lucru este foarte important pentru cultivatori , deoarece îi ajută să-şi facă programarea producţiei. Dorim să obţinem plante înflorite într-o perioadă cu intensitatea luminii prea scăzută, începând cu luna octombrie, le vom supune mai întâi la o temperatură scăzută ( 9- 12 grade celsius ) , timp de circa o lună de zile, apoi le transferăm în sere cu temperatură ridicată de circa 23- 25 de grade celsius unde dezvoltarea florii se face rapid.

În perioada când intensitatea luminii este mare ( începutul lunii martie) se pot obţine flori la o temperatură ridicată. Aplicarea tratamentului de temperatură scăzută după această dată va întârzia atât creşterea cât şi dezvoltarea şi formarea florii. Plantele mamă trebuie crescute la 22- 25 de grade celsius. În perioada de vară, pentru a preveni înflorirea şi a asigura o bună creştere, se va reduce intensitatea luminii cu circa 70 %.

Înmulţirea se face prin butaşi , dar în apartament este foarte greu de realizat. Întâlnim mai des în cultură Aphelandra atrovirens N.E. Br. Var. Macedoniana Lindl. E. Rodr., Aphelandra squarossa Nees var. Leopoldii van Houtte şi Aphelandra squarossa var. Louisale Van Houtte. Din încrucişarea ultimelor două varietăţi a luat naştere soiul „ Fritz Prinsler „.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 26.10.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

Comments are closed.