Aeonium arboreum | Plante suculente | Familia Crassulaceae | Video

Îngrijirea plantelor suculente cu frunze este deosebit de uşoară, grija principală constând în asigurarea condiţiilor de mediu în funcţie de sezon, aşa cum s-a arătat mai sus. Asigurarea repausului relativ iarna (lumină multă, temperaturi moderate şi udat rar) constituie un element de bază în menţinerea valorii decorative a plantelor un timp îndelungat şi în obţinerea unei înfloriri de calitate. Se pot utiliza ca plante de interior la noi in tara, plante de apartament, necesita o ingrijire usoara si este recomandata ca planta de inceput pentru gradinarii incepatori.

Genul Aeonium include circa 30 specii cu portul cel mai adesea arbustiv, originare din regiunile deluroase semiaride din nordul Africii, cea mai cunoscută specie fiind Aeonium arboreum L. Planta formează o tulpină cilindrică, ramificată în partea superioară, cu epiderma brun–cenuşie sau verde–cenuşie, ridată de cicatricile frunzelor căzute, înaltă de până la 2 m în zonele de origine şi 50–80 cm în condiţii de apartament. Frunzele, obovat–alungite, verzi deschis (la varietatea tip) sau negre–violacei, sunt grupate în rozete bogate, circulare, cu diametrul de până la 20 cm. Florile apar mai rar în condiţii de apartament şi sunt mici, galbene, grupate în panicule piramidale, lungi de până la 30 cm; înfloresc la sfârşitul primăverii. Plantele de Aeonium au nevoie de multă lumină însă vara se ţin în condiţii de semiumbră. În perioada de iarnă temperaturile optime sunt de 12–14 °C ziua şi 10–12 °C ziua. Este nativa din Insulele Canare, nord-vestul Africii, o intalnim in flora spontana pe coasta de sud a Australiei si in Tasmania, unde este privita ca o buruiana, in special in zonele nisipoase.

Înmulţirea plantelor suculente cu frunze se face cel mai frecvent pe cale vegetativă, prin butaşi de vârf de lăstari, butaşi de frunze întregi sau prin separarea drajonilor (minirozetelor) ce apar la baza plantelor care cresc sub formă de rozetă de frunze; mai rar, pentru unele specii şi pentru obţinerea unui număr mai mare de plante înmulţirea se poate realiza şi pe cale generativă, prin seminţe.

Aeonium arboreum var. “Zwartkop”, sau in denumire populara trandafirul negru, recomandata ca planta de apartament, planta de interior, este de fapt gen de plante cu o rozeta de frunze negre-visinii. In timpul iernii poate sa infloreasca, florile sunt de culoare galbena, iar frunzele vor deveni usor mai negricioase in acea perioada. Substratul de pamant trebuie sa fie bine drenat, nu suporta baltirea apei.O varianta de amestec de pamant ar fi 2 parti nisip, 1 parte argila, 1 parte turba si o mana de pietris pentru drenaj, de marimea fasolei. Se inmulteste prin butasi de varf prelevati la inceputul verii. Ca daunatori, trebuie sa aveti grija la afide. Amplasati ghiveciul in plin soare.

Publicat 16/ 02/ 2013

Foto www.finegardening.com

Comments are closed.