Acmella oleracea – Un nou analgezic pentru stomatologie

Un nou extract din aceasta planta amazoniana ar putea fi folosit impotriva durerilor de dinti. Un remediu din cele mai vechi timpuri , ce se folosea in Peru si in zonele limitrofe padurilor amazoniene, unde se gaseste aceasta planta din flora spontana este atat de puternic incat ar putea inlocui preparatele injectabile anestezice clasice incomode pentru anumite proceduri stomatologice. Pe scara larga se pare ca va fi folosit pentru tratarea problemelor la dentitia copiior , unde preparatele injectabile nu se pot folosi intotdeauna. Antropologul Dr. Francoise Barbira Freedman de la Universitatea Cambridge a aflat de existenţa plantei cu peste 30 de ani în urmă, când a trăit o perioadă bună în mijlocul unui trib peruan. La un moment dat, a trecut prin dureri mari din cauza măselelor de minte, astfel că vracii satului i-au prescris un tratament bazat pe planta minune, Acmella oleracea, iar durerea i-a trecut imediat.

Câţiva ani mai târziu, le-a povestit câtorva colegi de la Cambridge despre planta-minune, iar aceştia i-au testat proprietăţile în laborator. Cu ajutorul unor extracte din această plantă, cercetătorii au creat un gel care blochează receptorii de durere aflaţi în terminaţiile nervoase. Gelul-minune ar putea fi lansat pe piaţă peste doi ani de zile.

Se pare ca planta-minune folosita de medicii tribali din zona amazoniana, ar putea fi o adevarata revolutie in tratamentul stomatologic in toata lumea. Folosind extracte din planta Acmella oleracea ,cercetatorii au dezvoltat acest gel ce blocheaza receptorii care creaza acea senzatie de durere la nivelul gingiilor, unde gasim acele terminatii nervoase. In tratamentele efectuate pana acum acest extract s-a dovedit foarte eficient in tratarea ulcerelor din cavitatea bucala, anumitor boli ale gingiilor, durerilor de dinti si masele, dureri cauzate de proteze, si deocamdata nu se cunosc efecte secundare.

Acmella oleracea este o planta anuala cu tulpini erecte, uneori culcate sau inclinate, frunzele sunt opuse, simlu petiolate, de pana la 6, 5 cm lungime. Inflorescenta este discoida, de pana la 2, 5 cm lungime, fructul este o achena. Cele mai multe specii de Acmella au fost considerate parte din genul Spilanthes. Se mai cunosc alte doua specii de Acmella caulirhiza si Acmella uliginosa. In Madagascar si insulele Comore , Acmella oleracea este cultivata ca si leguma, frunzele se folosesc in prepararea unor salate, si se vinde in pietele locale tot timpul anului, in special in perioada de vara de acolo, adica din luna noiembrie pana in luna martie. Este o planta iubitoare de apa, se inmulteste prin seminte  sau prin butasi, semintele germineaza la 21 de grade celsius.

Dr. Freedman a infiintat deja o companie cu numele Ampika , ce va fi in masura sa comercializeze noul gel natural impotriva durerilor dentare, iar o parte din profituri se va dona comunitatii din Peru.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 15.03.2012

Foto : http://b-and-t-world-seeds.com

Comments are closed.