Acanthus mollis- Acanthus longifolius – talpa ursului

Acanthus mollis – Familia Acanthaceae

Gen care cuprinde peste 20 de specii , in gradinile si parcurile noastre se intalneste mai des doua dintre ele : Acanthus longifolius Poir. , originar din Peninsula Balcanica si Acanthus mollis L. , o specie originara din Europa si Africa.

Imbracandu-se in flori sesile liliachii , albe sau roz din iunie pana in august , ce apar la subsuoara unei bractei si fiind dispuse intr-un spic deosebit de frumos , ele au un aspect pitoresc , la marginea masivelor de arbusti , plantate izolat pe peluze sau chiar pe borduri.

Au tulpini inalte de 70-80 cm , drepte , cu frunze mari , lobate , dintate pe margini.

Inmultirea se realizeaza atat prin seminte , cat si prin detasarea drajonilor de pe plantele mama.

Drajonii care se vor detasa primavara sau la inceputul toamnei , se vor inradacina in rasadnite reci , sub geam , de unde se vor trece pe brazde afara ,protejandu-i impotriva gerurilor de iarna.

Inmultirea prin seminte , care isi pastreaza facultatea germinativa 3-4 ani , se face semanand in primavara(aprilie) in sera , in ladite.Cand rasadul a crescut suficient pentru a putea fi repicat il trecem la ghiveci , sau dupa o aclimatizare prealabila , direct pe brazda , afara , unde in primul an il vom proteja impotriva gerului cu un strat subtire de frunze.

In parcuri si gradini vor fi plantate in primavara anului urmator.

 

Comments are closed.